
Damosferowe koktajle na piękny wygląd i dobry nastrój
Wiosna, to doskonały czas, by oczyścić organizm po zimie i naładować akumulatory. Pomocne w tym będzie włączenie do codziennej diety koktajli owocowo-warzywnych. Najlepiej jest pić je rano i wieczorem, regularnie przez jakiś czas – najlepsze efekty daje picie ich przez miesiąc.
Wiosna, to doskonały czas, by oczyścić organizm po zimie i naładować akumulatory. Pomocne w tym będzie włączenie do codziennej diety koktajli owocowo-warzywnych. Najlepiej jest pić je rano i wieczorem, regularnie przez jakiś czas – najlepsze efekty daje picie ich przez miesiąc. Dlaczego warto pić koktajle pytamy specjalistów z poradni dietetycznej „Lekkostrawni”:
Niektóre składniki czasem trudno zjeść oddzielnie, natomiast koktajle są bardzo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze są bombą witaminową. Wrzucamy ulubione owoce i warzywa do blendera i miksujemy. Koktajle są bardzo pożywne i długo dają poczucie sytości. Świeże owoce i warzywa zawierają błonnik, który pęcznieje w żołądku, na długo dając nam poczucie sytości.
Rano najlepiej jest pić koktajl z mango. Ten egzotyczny owoc pochodzi z Indii, gdzie jest uprawiany od ponad 4 tysięcy lat. Przez Hindusów nazywany jest owocem bogów. Zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Do mango warto dołączyć kokos, ze względu na jego właściwości redukujące otyłość brzuszną. Przepis na wykonanie tego koktajlu jest niezwykle prosty. Do jego wykonania potrzeba:
4 mango
1 limonkę
1 szklankę wody kokosowej
Obieramy mango i kroimy na małe kawałki. Tak samo postępujemy z limonką lub wyciskamy ją. Wrzucamy do sokowirówki, a potem łączymy z wodą kokosową. I gotowe!
Wieczorem proponujemy oczyścić organizm po całym dniu za pomocą zielonego koktajlu.
Wątroba i nerki, to dwa bardzo ważne narządy, które biorą udział w procesie detoksykacji, czyli odtruwania organizmu z toksyn. Co możemy zrobić, aby je wspomóc? Wzbogacić swoją dietę m.in. w szpinak, który jest zasobny w potas, wapń, magnez, wapń, żelazo, a także w witaminę C oraz beta karoten. Zaliczany jest do warzyw najbogatszych w antyoksydanty. Działa przeciwszkorbutowo, przeciwanemicznie, krwiotwórczo i wzmacnia pracę serca. A przede wszystkim odtruwa i odmładza organizm.
Przepis na taki oczyszczający koktajl jest też niezwykle prosty. Łączymy:
1 cytrynę
3 zielone jabłka
120 gram świeżego szpinaku
1 pęczek natki pietruszki
Pół papryczki jalapeno
Obieramy cytrynę i jabłka. Wrzucamy do sokowirówki. Potem, kolejno wkładamy szpinak, natkę i papryczkę. I gotowe!
Nie zapominajmy o koktajlach szczególnie teraz, w czasach koronawirusa. Jest to tanie rozwiązanie na pyszny i dietetyczny posiłek. Koktajle oczyszczają organizm, zwalczają wolne rodniki, poprawiają kondycję skóry i dodają blasku cerze i włosom. Przeciwdziałają też chorobom cywilizacyjnym – dodają „Lekkostrawni”. Są pyszne, kolorowe i wspaniałe!
Redakcja