Rola kwasu foliowego jest szczególnie istotna dla przyszłych mam. Folacyna, bo tak też się go nazywa, wspiera prawidłowy rozwoju kręgosłupa dziecka i znacznie obniża możliwość urodzenia malucha z wadą cewy nerwowej .
Przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży chroni też przed odklejeniem łożyska, przedwczesnym porodem i niską masą urodzeniową dziecka. Przyszłą mamę może również uchronić przed niedokrwistością . Ale to nie wszystko, co trzeba o nim wiedzieć.
1. Czy kwas foliowy to rzeczywiście witamina?
Tak, to inaczej witamina B9, witamina B11, witamina M, folacyna lub folian. Po raz pierwszy wyodrębniono go w latach czterdziestych z liści szpinaku. Dlatego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium, czyli liść.
2. Kiedy poziom kwasu foliowego w organizmie obniża się?
Poziom kwasu foliowego skutecznie uszczupla głównie zła dieta. Spada on również wtedy, gdy żyjemy w długotrwałym stresie, pijemy w większych ilościach kawę i alkohol, palimy papierosy.
3. Czy kwasu foliowego można „najeść się” na zapas?
Niestety, organizm nie jest w stanie magazynować przez dłuższy czas kwasu foliowego. Dlatego bogate w tę witaminę produkty należy jeść codziennie. Warto też wiedzieć, że przyswajalność kwasu foliowego z pożywienia jest prawie o połowę mniejsza niż syntetycznego kwasu foliowego. Co ciekawe, duże są też straty tej witaminy w żywności przetworzonej. Jest to spowodowane jej dużą wrażliwością na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła oraz niektórych jonów metali. I tak np. zawartość folianów w gotowanym szpinaku jest o połowę niższa niż w produkcie niepoddanym obróbce kulinarnej .
4. W jakich produktach jest najwięcej kwasu foliowego?
Foliany występują zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Jednak zdecydowanie więcej jest ich w roślinach. Znacznych ilości kwasu foliowego dostarczają zielone warzywa liściaste, produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych. I tak, bogatym źródłem folianów w diecie są na przykład: ziarna soi (280 μg na 100 g produktu), szpinak (193 μg), biała fasola (187 μg), bób (145 μg) czy mąka pszenna (109 μg). Najmniej zawierają go ryby (m.in. tuńczyk, morszczuk, śledź) i owoce.
Co ciekawe, w Polsce głównym źródłem folianów są produkty zbożowe. Dostarczają one prawie 40% tej witaminy, w stosunku do całkowitego, dziennego jej spożycia. Około 25% folianów pochodzi z warzyw i 6-7% z owoców, mleka, przetworów mlecznych i jajek.
5. Jakie wady u dziecka może powodować niedobór kwasu foliowego?
Kwas foliowy ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia rosnącego dziecka. Jest warunkiem właściwego kształtowania się u niego cewy nerwowej, z której rozwijają się: mózg i rdzeń kręgowy. W wyniku niezamknięcia się cewy nerwowej dochodzi do powstania wielu wad rozwojowych, w tym ich najcięższych postaci – bezmózgowia i przepukliny mózgowo-rdzeniowej .
6. Ile kwasu foliowego należy suplementować w ciąży?
Nawet optymalna dieta nie zapewnia wystarczającego pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Dlatego każdej przyszłej mamie rekomenduje się stosowanie 400 µg (mikrogramów) kwasu foliowego dziennie w postaci jednoskładnikowego preparatu lub w preparatach wielowitaminowych .
7. Kiedy należy zacząć przyjmować witaminę B9?
Właśnie czas rozpoczęcia suplementacji jest kluczowy w zapobieganiu wadom cewy nerwowej. Ponieważ powstają one w pierwszych 4 tygodniach po zapłodnieniu, już wtedy przyszła mama powinna przyjmować kwas foliowy i zadbać o odpowiedni jego poziom w organizmie.
Niestety, wiele ciąż jest niespodziewanych, więc niekiedy ochrona może się rozpocząć zbyt późno. Tymczasem przyjmowanie kwasu foliowego pół roku przed planowaną ciążą może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wady cewy nerwowej u dziecka od 50- 70 procent, warto więc dbać o to by poziom kwasu foliowego był na odpowiednim poziomie na każdym etapie naszego życia.
FOLIK (Acidum folicum) Skład: 1 tabletka zawiera 0,4 mg kwasu foliowego. Postać farmaceutyczna: Tabletki. Tabletki barwy jasnożółtej, okrągłe, obustronnie płaskie. Wskazania: Zapobieganie niedoborom kwasu foliowego u kobiet przed poczęciem i we wczesnym okresie ciąży, w celu zmniejszenia ryzyka powstawania wad cewy nerwowej u potomstwa. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Podmiot odpowiedzialny: Gedeon Richter Polska Spółka z o.o. ul. ks. J. Poniatowskiego 5, 05-825 Grodzisk Mazowiecki. 24-godzinny System Informacji Medycznej oraz zgłaszanie działań niepożądanych: +48-22-755-96-48 Adres e-mail: [email protected] Data aktualizacji: 23_05_2018.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Dodatkowych informacji udzielają:
Aleksandra Marciniak
Specjalista ds. Public Relations, Gedeon Richter Polska Sp. z o.o.
[email protected]
Katarzyna Wlazło Go-Easy
[email protected]