Więcej...

    Co zawsze warto mieć w lodówce, aby szybko przygotować zdrowy obiad?

    Bądź szefem w swojej kuchni, a nie jej więźniem. Nie marnuj czasu, szukając przepisów na pełnowartościowy posiłek. Mając poniższe składniki w lodówce zawsze zjesz zdrowo i apetycznie.

    Zdrowo

    Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, warto mieć w swojej kuchni produkty, z których w łatwy i szybki sposób przygotujesz pełnowartościową potrawę. Mając odpowiednie zaopatrzenie, w sytuacji, kiedy zaskoczy Cię nagły głód, zamiast sięgać po mniej zdrowy posiłek, np. w postaci fast fooda, uda Ci się przygotować zdrowy i apetyczny obiad.

    Warto mieć zawsze w domu podstawowe produkty, z których w awaryjnych sytuacjach będziesz w stanie przygotować posiłek. Takie zapasy dobrze jest posegregować grupami, np. produkty suche, w puszkach, przetwory, itp. Wtedy odnalezienie potrzebnych składników będzie dużo łatwiejsze. Przy wybieraniu produktów, warto zwrócić uwagę na te, które się po prostu lubi. Jeśli nie przepadasz za pomidorami z puszki lub kaszą jaglaną, nie warto ich kupować, bo ich po prostu nie wykorzystasz.

    Co warto mieć w lodówce?

    Warzywa – to właśnie one powinny stanowić podstawę naszego odżywiania. Warto zadbać o to, aby w lodówce znalazły się jarzyny z różnych grup. Barwa warzyw wykazuje inne właściwości, dlatego najlepiej spożywać różnokolorowe rośliny, aby dostarczyć organizmowi różnych składników odżywczych.

    Jeśli masz mało czasu na gotowanie, możesz postawić na warzywa gotowe do spożycia. Takie produkty nie wymagają wstępnej obróbki, dzięki czemu możesz zaoszczędzić czas. Np. mix sałat, umyty szpinak i jarmuż, obrane marchewki, ugotowane buraki czy mrożonki! Mrożone warzywa są równie wartościowe jak te świeże. Mrożenie jest doskonałym sposobem konserwowania żywności bez stosowania dodatkowych składników. Co więcej takie warzywa są często już obrane i pokrojone, więc przygotowanie obiadu z ich użyciem nie zajmie dużo czasu. Dlatego staraj się w pełni wykorzystywać potencjał swojej zamrażarki!

    W zamrażalniku mogą się znaleźć:

    • Brokuły lub kalafior.
    • Fasolka szparagowa.
    • Warzywa liściaste, np. szpinak.
    • Mix warzyw na patelnię.
    • Mix warzyw na zupę.

    Dodatkowo w lodówce powinno znaleźć się też źródło białka, który zapewni uczucie sytości. Do obiadu możesz wykorzystać mięso, najlepiej chude, np. indyka lub kurczaka, tłuste ryby morskie, które są doskonałym źródłem kwasów omega-3, jaja, a także sery, np. mozzarella czy feta. W wersji wegetariańskiej może to być tofu, przetwory sojowe oraz nasiona roślin strączkowych.

    Dodatkowo w szafkach kuchennych warto mieć też źródło węglowodanów np. kasze (jaglaną, gryczaną, jęczmienną), ryż czy makaron, a także ziemniaki lub bataty. Taki dodatek pozwoli uzyskać sporo energii. Warto pamiętać również o źródłach tłuszczu np. oliwie z oliwek, oleju rzepakowym oraz nasionach i pestkach, które mogą wzbogacić potrawy.

    Z dodatków przydać się mogą przetwory takie jak passata, pomidory w puszce, z których w szybki sposób można przygotować aromatyczny sos.

    Lista

    Najlepiej stworzyć indywidualną listę w oparciu o produkty, które się lubi i te najczęściej spożywane.

    Przy komponowaniu posiłku warto zadbać o to, aby składał się on ze źródła węglowodanów (np. kaszy), białka (np. fileta z kurczaka lub tofu), tłuszczu (np. oleju rzepakowego lub pestek dyni) oraz warzyw . Komponując dania zawierające produkty z każdej z tych grup będziesz mieć pewność, że dostarczysz organizmowi wszystkich składników, których potrzebuje. Taki posiłek zapewni więcej energii oraz wydłuży uczucie sytości.

    Teraz zastanów się i zapisz na kartce, jakie produkty lubisz najbardziej. Z jakich produktów najczęściej przygotowujesz obiad oraz za czym przepadają Twoi bliscy. Jakich składników aktualnie potrzebujesz, a także – jakich chciałbyś spróbować! Gotową listę zabierz ze sobą na zakupy i zaopatrz się w nie. Mając bazę takich produktów w swojej lodówce, gwarantuję Ci, że gotowanie będzie łatwiejsze i będziesz mieć więcej chęci do wprowadzenia zdrowego odżywiania do swojego życia.

    Alicja Jarosz

    Alicja Jarosz jest dietetykiem. Być może znacie ją z mediów społecznościowych, gdzie na co dzień pokazuje, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny oraz udowadnia, że zdrowa dieta może być szybka i smaczna oraz stanowi podstawę dobrego samopoczucia. Autorka kursu “Dieta dla Zabieganych”.

    Instagram:
    https://www.instagram.com/alicjajaroszpl/?hl=pl

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY