Więcej...

    Przyprawy, które pomogą na lepsze trawienie

    Przygotowywanie posiłków to wielka sztuka. Powinny być idealne pod względem żywieniowym, smakowym i estetycznym. Najważniejsze jest jednak, by pożywienie było dobrze strawione, bo od tego zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

    Już dawno, dawno temu słynny fizjolog rosyjski, Iwan Pawłow, udowodnił, że im smaczniejsze jedzenie, tym lepsze trawienie, bo już sam widok i zapach powoduje wydzielanie soków trawiennych. Wiadomo też, że smak i zapach zależy przede wszystkim od podanych do potraw przypraw. Wiele z nich można hodować w ogródku lub w doniczkach na balkonie.

    Bazylia

    Dobrze rośnie i daje zbiory kilka razy w roku. Zbiera się całe ziele, gdy kwitnie, suszy i sproszkowaną wersją można się cieszyć przez całą zimę. Wspomaga pracę: układu trawiennego – poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach.

    Chrzan

    Rośnie na każdej ziemi, lecz najlepsze plony zbierzemy, gdy posadzimy go w ziemi bogatej w próchnicę. Chrzanem leczy się wiele schorzeń wątroby i ma właściwości bakteriobójcze. Od dawna medycyna ludowa używała też wyciągów z niego do nacierania, np. przy bólach reumatycznych. Chrzan ma też sporo witaminy C, wapnia i żelaza.

    Cząber

    Kto raz wysiał cząber, ma go na całe lata, bo ta roślina sama się wysiewa i sama wschodzi. Bogaty jest w witaminę C i cynk, które wspomagają układ. Łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zapobiega wzdęciom i biegunkom, a dodatkowo cząber pobudza wydzielanie soków trawiennych, przez co wspomaga trawienie.

    Czarnuszka

    To śliczna, jednoroczna roślina o delikatnych listkach i jasnoniebieskich kwiatkach. Ma wiele leczniczych właściwości: od leku na biegunkę po specyfik przynoszący ulgę w zapaleniu oskrzeli. Niezastąpiona przy chorobach wątroby, nerek i układu trawiennego.

    Czosnek

    Zawiera mnóstwo inuliny, czyli jednego z najlepiej znanych prebiotyków. Spożywanie pokarmów bogatych w inulinę, nie tylko wspomaga zdrowie mikrobiomu i łagodzi zaparcia, ale też zmniejsza ryzyko chorób serca, obniżając poziom trójglicerydów we krwi.

    Estragon

    Najlepszy jest nie w formie suszu, ale świeżych, zielonych, młodych pędów, dopiero co zerwanych z grządki. Estragon jest pomocny przy braku apetytu, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Wpływa też na obniżenie cholesterolu, a dodatkowo zawiera magnez, potas, żelazo czy cynk.

    Gorczyca

    Czarna i biała. Biała zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka, łagodzi jego bóle i chroni przed podrażnieniem. Wyciągi z niej polecane są na stany zapalne jelit, nadkwaśność i wrzody. Rozdrobnione nasiona pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, poprawiają trawienie i pomagają przy niestrawności.

    Jałowiec

    Nadaje się nie tylko do sporządzania jałowcówki, ale jego owoce świetnie podkreślają smak np. zupy ziemniaczanej czy bigosu. Owoce jałowca działają silnie bakteriobójczo, a w małych dawkach poprawiają apetyt i zwiększają wydzielanie soków trawiennych, szczególnie, gdy chodzi o trawienie białek.

    Kminek

    Działa bezpośrednio na mięśnie jelit i rozluźniająco na skurcze żołądkowe. Nasiona regulują układ trawienny, powstrzymują powstawanie gazów i działają rozkurczowo.

    Kolendra

    To bardzo aromatyczna przyprawa, która pobudza apetyt i zapobiega biegunkom. Znakomicie poprawia smak potraw.

    Koper

    Jest pomocny przy wzdęciach i innych dolegliwościach układu pokarmowego. Jego owoce stosuje się przy zaburzeniach trawiennych oraz braku apetytu. Wzmaga perystaltykę jelit, przez co jest pomocny przy nieregularnym wypróżnianiu oraz zaparciach.

    Lubczyk

    Świetnie reguluje procesy trawienne. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza przemianę materii. Lubczyk pomaga także w walce z niestrawnością, na wzdęcia, niestrawność oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

    Majeranek

    Ta roślina doskonale pobudza wydzielanie żółci, soków żołądkowych. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i przeciwzapalnie oraz wiatropędnie. Jest też sprawdzonym środkiem hamującym biegunki.

    Oregano

    Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, usprawnia procesy przyswajania i trawienia pokarmów. I oczywiście niesamowicie podkreśla smak potrawy.

    Mięta pieprzowa

    Idealna i znana wszystkim jako lek na zaburzenia trawienia, bóle żołądka, wzdęcia, kolki wątrobowe, nudności.

    Ogórecznik

    To bogactwo wapnia, potasu, magnezu, manganu i fosforu. Działa ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz zewnętrznie pomaga w leczeniu ran i skóry.

    Rozmaryn

    Eliminuje nadmiar gazów nagromadzonych w jelitach, przez co znikają wzdęcia. Rozmaryn zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia trawienie.  Wpływa też na zwiększone wydzielanie żółci, co usprawnia trawienie tłustych pokarmów.

    Tymianek

    Pomaga przy biegunkach, zaparciach i niestrawnościach. Działa rozkurczowo, przez co wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga także w trawieniu ciężkostrawnych pokarmów, które cechują się dużą ilością tłuszczu. Zielone liście tymianku bogate są w witaminę A, C, E i K.

    Txt: Kasia Krauss

    Foto: Pixabay

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY