DAMOSFERA
Więcej...

    Sposób na jarzębinę

    Jarzębina jest owocem, który można wykorzystać do przygotowania różnych przetworów, soków, dżemów i marmolad. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na wykorzystanie jarzębiny.

    1. Dżem z jarzębiny:

    Składniki: jarzębina, cukier, woda.
    Przygotowanie: Umieść oczyszczone owoce jarzębiny w garnku, dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną. Następnie przetrzyj masę przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek. Dodaj cukier według własnego smaku i gotuj, aż dżem zgęstnieje. Przelej go do słoików i zakręć.

    2. Marmolada z jarzębiny:

    Składniki: jarzębina, cukier, woda.
    Przygotowanie: Postępuj podobnie jak przy przygotowywaniu dżemu, ale nie przecieraj owoców przez sito, pozostawiając drobne kawałki jarzębiny. Tak przygotowaną marmoladę możesz wykorzystać do smarowania pieczywa lub jako dodatek do dań mięsnych.

    3. Sok z jarzębiny:

    Składniki: jarzębina, cukier (opcjonalnie), woda.
    Przygotowanie: Zmieszaj oczyszczone owoce jarzębiny z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż owoce zmiękną. Następnie przecedź sok przez sito lub gęste sitko. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, możesz dodać cukier według własnego smaku. Przelej sok do butelek i zakręć.

    4. Syrop z jarzębiny:

    Składniki: jarzębina, cukier, woda.
    Przygotowanie: Gotuj owoce jarzębiny w wodzie, aż zmiękną. Następnie przecedź sok i zmieszaj go z cukrem w proporcji około 1 kg cukru na litr soku. Gotuj syrop na małym ogniu, aż zgęstnieje. Możesz używać go jako słodzidło do herbaty, koktajli lub nalewek.

    5. Nalewka z jarzębiny:

    Składniki: jarzębina, spirytus, cukier.
    Przygotowanie: Umieść owoce jarzębiny w słoiku, dodaj cukier i zalej spirytusem. Pozostaw słoik w ciemnym i chłodnym miejscu na kilka tygodni, regularnie potrząsając. Nalewka będzie gotowa do spożycia po tym okresie.

    Owoce jarzębiny są bogate w witaminę C i inne cenne składniki odżywcze, dlatego przetwory z nich są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Pamiętaj jednak, że przed spożyciem lub przygotowaniem jakiegokolwiek przetworu z jarzębiny konieczne jest dokładne jej oczyszczenie, ponieważ surowa jarzębina jest trująca.

    Więcej o kulinariach znajdziecie tutaj.

    Jarzębina, fot. Pixabay
    Jarzębina, fot. Pixabay

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY