Tarta z dynią i kozim serem
Składniki:
250g mąki
125g masła
1 jajko
Szczypta soli
300g miąższu z dyni
200g koziego sera
2 jajka
100ml śmietanki
Sól, pieprz do smaku
Gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajko i sól. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
Dynię pokrój, upiecz w piekarniku do miękkości, a następnie zmiksuj na gładki krem.
W misce wymieszaj puree z dyni, kozim serem, jajkami, śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty. Wylej nadzienie.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 35-40 minut.
Tarta z gruszkami i karmelem
Składniki:
250g mąki
125g masła
1 jajko
Szczypta soli
3 duże gruszki
100g cukru
50ml wody
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Tak jak wcześniej, przygotuj ciasto kruche z mąki, masła, jajka i soli. Odstaw do chłodzenia.
Gruszki obierz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
W rondlu rozpuść cukier z wodą, gotując do uzyskania złotego karmelu. Dodaj masło, mieszając do połączenia.
Wyłóż karmel na spód formy do tarty. Ułóż na nim gruszki.
Rozwałkuj ciasto i przykryj nim gruszki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.
Te jesiennie natchnione tarty doskonale smakują na ciepło, podawane z kulką lodów waniliowych czy bitą śmietaną. Są esencją tego, co w jesieni najlepsze, łącząc w sobie bogactwo smaków i aromatów tej pory roku.
Więcej o kulinariach znajdziecie tutaj.