Dynia
Dynia nie tuczy. Zawiera białko, witaminę A, trochę witamin z grupy B. Ze związków mineralnych ma wszystkiego po trochu: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Dodatkowo jest zasadotwórcza (super!) i zawiera beta karoten (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i który powoduje, że latem szybciej się opalamy.
Oto przepis Kasi na zupę z dyni:
Nagrzewam piekarnik na 180 stopni, pokrojoną dynię ze skórką wykładam na blachę, obok kładę cebulę i czosnek w łupinach i pomidory w skórce. Piekę około 25 minut.
Kiedy wszystko będzie miękkie obieram wszystko ze skóry i przekładam do bulionu (oczywiście robionego samemu).
Następnie dodaję curry, kurkumę, sól i pieprz i miksuję. Można też dodać papryczkę chilli.
Na koniec dla aksamitności i podkreślenia smaku warto dodać trochę masła. Zupę można podawać z prażonymi migdałami, a najlepiej prażonymi pestkami dyni.
SMACZNEGO!