Więcej...

    Dynia

    Zanim dynia trafiła do Kasi kuchni musiała się wykazać swoimi właściwościami u Indian… To właśnie oni leczyli nią wszystkie choroby, wierzyli, że jej spożywanie pozwala zachować młodość, zdrowie i urodę. Medycyna arabska do dziś zaleca picie soku z dyni jako środku na sen. Obecnie poczciwej dyni nie przypisuje się właściwości leczniczych, chociaż… jedzenie pestek pomaga wyeliminować owsiki, tasiemca i inne pasożyty.

    Dynia

    Dynia nie tuczy. Zawiera białko, witaminę A, trochę witamin z grupy B. Ze związków mineralnych ma wszystkiego po trochu: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.  Dodatkowo jest zasadotwórcza (super!) i zawiera beta karoten (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i który powoduje, że latem szybciej się opalamy.

    Oto przepis Kasi na zupę z dyni:

    Nagrzewam piekarnik na 180 stopni, pokrojoną dynię ze skórką wykładam na blachę, obok kładę cebulę i czosnek w łupinach i pomidory w skórce. Piekę około 25 minut.

    Kiedy wszystko będzie miękkie obieram  wszystko ze skóry i przekładam do bulionu (oczywiście robionego samemu).

    Następnie dodaję curry, kurkumę, sól i pieprz i miksuję. Można też dodać  papryczkę chilli.

    Na koniec dla aksamitności i podkreślenia smaku warto  dodać trochę masła. Zupę można podawać z prażonymi migdałami, a najlepiej prażonymi pestkami dyni.

    SMACZNEGO!







    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY