Więcej...

    Grudniowe zakupy

    O pomidorach, truskawkach i cukinii kupowanych jesienią, opowiadają autorzy książki Naturalnie – Alain Ducasse i Paule Neyrat.

     

    Pomidory przez cały rok?

    Alain Ducasse – Te, które można kupić zimą nie mają absolutnie żadnego smaku. To po prostu woda. Uprawia się je bezglebowo w przegrzanych szklarniach. Mamy przez to niezłe zużycie energii.

    Paule Neyrat – Prawdziwe pomidory to te sprzedawane od kwietnia do października. Wtedy są smaczne, aromatyczne i pełne witamin.

    Czy tak samo jest z papryką i cukinią?

    Alain Ducasse – Podobnie. Można je kupić przez cały rok, ale to letnie warzywa. Jesienią, zimą i wiosną importuje się je z Hiszpanii albo Maroka. Albo z Holandii, gdzie uprawia się je w szklarniach, ponieważ w styczniu nie ma w tym kraju zbyt wiele słońca.

    Paule Neyrat – Ratatuoille to potrawa na lato! Powinna być przyrządzona w warzyw, które rosły z korzeniami w ziemi i głowa w słońcu.

    A truskawki?

    Alain Ducasse – Poza sezonem są jak z waty i całkiem bez zapachu. Genetycy wymyślili bardzo praktyczne truskawki: można nimi rzucać, a one nic – pozostają jędrne i czerwone.  Świetnie znoszą transport w chłodzonych ciężarówkach albo w samolotach. Uprawia się je przemysłowo na tysiącach hektarów, w plastikowych tunelach, oczywiście bezglebowo.

    Paule Neyrat – Prawdziwe truskawki kupuje się na targach od końca maja do końca lipca. Rosną na polach i dzięki temu smakują i pachną tak, jak powinny.

    Dlaczego lepiej nie jeść letnich warzyw i owoców poza sezonem?

    Alain Ducasse – Przede wszystkim dlatego, że przemysłowe uprawy wiążą się z nieprawdopodobnym marnowaniem energii. Emitują tony dwutlenku węgla i strasznie niszczą naszą planetę!

    Paule Neyrat – Poza tym jedzenie pomidorów, cukinii i truskawek jest niezgodne z naszymi potrzebami fizjologicznymi. Letnie warzywa i owoce mają w sobie dużo wody, której potrzebujemy nie w zimie, a w lecie, kiedy jest gorąco i łatwiej o odwodnienie. Zawierają także karoteny, które chronią przed szkodliwym działaniem słońca. Natura wie, co robi…

    Tekst jest fragmentem wywiadu, który w całości możecie przeczytać w  książce pt. Naturalnie – wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2016

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY