Więcej...

    Kawa rozpuszczalna czy naturalna… plusy i minusy

    O tym jak trudno wyobrazić sobie dzień bez kawy wie większość z nas. Szacuje się, że statystyczna Polka wypijają 1-1,5 filiżanki dziennie. Koszty i wygoda sprawiają, że często trwa rywalizacja między kawą rozpuszczalną, a naturalną o to, która znajdzie się w naszym kubku. Często wygrywa ta pierwsza, bo szybciej i łatwiej się ją przygotowuje.

    Kawa

    Czy to dobrze czy źle, że tak się dzieje? O komentarz poprosiliśmy specjalistów ze Starbucks, którzy o kawie wiedzą wszystko:

    – Kawa naturalna to prażone nasiona krzewu kawowego, które są poddawane procesom technologicznym i nie zawierają żadnych dodatków. Kawa naturalna jest bardziej wymagająca, od rozpuszczalnej, w kwestii przygotowania, dzięki któremu możliwe jest wydobycie z niej pełni aromatu. Do tego najczęściej używa się dodatkowych akcesoriów w postaci np. ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, zaparzacza czy lejka do kawy.

    Kawa rozpuszczalna powstaje w trakcie obróbki technologicznej jakiej poddaje się rozkruszone ziarno kawy m. in. przepuszcza się go przez gorący strumień wody pod ciśnieniem, a następnie uzyskany ekstrakt  filtruje, czyści i suszy. W zależności od wykorzystywanych procesów technologicznych może powstać wersja kawy rozpuszczalnej w proszku lub w postaci granulowanej. Głównymi zaletami kawy rozpuszczalnej są szybkość i łatwość przygotowania.

    Kawa mikromielona

    Prostym rozwiązaniem dla osób, które pragną cieszyć się pysznym smakiem kawy, niezależnie od miejsca w którym się znajdują, jest Starbucks VIA Ready Brew. Jest to kawa mikromielona, produkowana w innowacyjny sposób opatentowany przez Starbucks, który pozwala zachować walory smakowe i aromat a jednocześnie możemy przygotować tą kawę bardzo łatwo – wystarczy zalać ją gorącą wodą.    

    Sekret kawy VIA tkwi w mikromieleniu, czyli sposobie który pozwala na zachowanie jak najwięcej aromatów i naturalnych olejków. Technologia ta zapobiega utracie smaku i świeżości kawy oraz zapewnia wysoką jakość finalnego produktu. Podstawą do otrzymania kawy VIA są przede wszystkim wysokiej jakości ziarna kawy. Powstaje z ziaren 100% arabiki, co oznacza, że kawa została wyprodukowana oraz kupiona w sposób etyczny.

    Jest przygotowywana w naturalnym procesie palenia, bez dodatku substancji chemicznych, a przy jej produkcji nie powstają żadne produkty uboczne.

    Picie kawy

    Pamiętajmy jednak, że picie od trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia osób, które nie mają problemów zdrowotnych. Większa ilość wypitej kawy powoduje drżenie mięśniowe, zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego, upośledzenie koordynacji ruchowej i przyspieszenie oddechu.

    Warto też w ciągu dnia znaleźć chwilę aby spokojnie i bez pośpiechu wypić filiżankę kawy. Taki moment odpoczynku – nawet krótki – pomoże nam odstresować się i zebrać siły do pracy na pozostałą cześć dnia.

    Red.

    Zdjęcie: Starbucks

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY