Składniki:
Śliwki węgierki, ocet 10% rozcieńczony wodą (50/50), cukier, goździki
Sposób przyrządzania:
Śliwki węgierki należy wybrać w czasie, kiedy jeszcze są jędrne i twarde. Każdą śliwkę wycieramy dokładnie ściereczką bawełnianą. Potem rozcinamy wzdłuż, ale nie rozkrajamy do końca, wyjmujemy pestkę. Następnie wszystkie śliwki zalewamy w dużym naczyniu (garnek, miska etc) octem 10% z wodą. Zostawiamy maksymalnie na dobę. Po tym czasie zlewamy ocet, zaś śliwki układamy warstwami w słoiku, każdą przesypując cukrem i dodając 2 – 3 goździki aż do zapełnienia słoika.
Śliwki już po kilku dniach zaczynają puszczać sok roztapiając cukier. Po kilku tygodniach nadają się do jedzenia. Na święta są jak znalazł. Ocet zaś, który puszczają z sokiem, idealnie nadaje się do dodania np. do barszczu. Śliwki są kruche, jędrne i niezwykle smaczne.
Wypróbujcie koniecznie.
Kasia
