Więcej...

    Orzechy – energia na cały tydzień!

    Orzechy są bogatym źródłem magnezu – bez którego reakcje immunologiczne nie byłyby możliwe, oraz witaminy E, potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Warto chrupać garść orzechów dziennie, by poprawić działanie mózgu, układu nerwowego, serca oraz wygląd skóry. Jedyna ich wada jest taka, że są bardzo kaloryczne.

    Orzech włoski

    Orzech włoski obrany ze skorupy przypomina mózg ludzki, dlatego w starożytności był uważany za odtworzenie czaszki ludzkiej. Jego zielona okrywa miała przypominać nasza skórę, zdrewniała – czaszkę z kości, a wnętrze mózg. Jest jednym z najstarszych drzew.

    Właściwości orzechów włoskich:

    – hamują apetyt dzięki dużej zawartości błonnika,

    – poprawiają trawienie,

    – dodają siły i energii,

    – działają antybakteryjne,

    – zapobiegają chorobom pęcherzyka żółciowego,

    – chronią przed nowotworami,

    – poprawiają samopoczucie i łagodzą objawy depresji.

    Szefowa damosferowej kuchni Kasia Krauss przygotowała sałatkę, w której dominują orzechy. Łączymy:

    Rukolę, ser pleśniak typu niebieski (np. Lazur), gruszki karmelizowane na maśle. Orzechy włoskie lub Pekan (tak samo wartościowe, ale delikatniejsze w smaku) prażymy na patelni. Mieszamy.  Całość skrapiamy octem balsamicznym lub oliwa z winogron, która jest bezsmakowa.

    Smacznego!

    red.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY