Orzech włoski
Orzech włoski obrany ze skorupy przypomina mózg ludzki, dlatego w starożytności był uważany za odtworzenie czaszki ludzkiej. Jego zielona okrywa miała przypominać nasza skórę, zdrewniała – czaszkę z kości, a wnętrze mózg. Jest jednym z najstarszych drzew.
Właściwości orzechów włoskich:
– hamują apetyt dzięki dużej zawartości błonnika,
– poprawiają trawienie,
– dodają siły i energii,
– działają antybakteryjne,
– zapobiegają chorobom pęcherzyka żółciowego,
– chronią przed nowotworami,
– poprawiają samopoczucie i łagodzą objawy depresji.
Szefowa damosferowej kuchni Kasia Krauss przygotowała sałatkę, w której dominują orzechy. Łączymy:
Rukolę, ser pleśniak typu niebieski (np. Lazur), gruszki karmelizowane na maśle. Orzechy włoskie lub Pekan (tak samo wartościowe, ale delikatniejsze w smaku) prażymy na patelni. Mieszamy. Całość skrapiamy octem balsamicznym lub oliwa z winogron, która jest bezsmakowa.
Smacznego!
red.