Więcej...

    Smak słońca i wakacji: spaghetti Aglio Olio

    Usłyszałam kiedyś od włoskiego szefa kuchni, że dobrze ugotowany makaron nie tuczy. Nie wiem, ile w tym jest prawdy, niemniej jednak ja od nich nie tyję, a jadam dość często, bo to dobre i szybkie dania. Jednym z moich ukochanych makaronów jest spaghetti aglio olio, takie wspomnienie smaków słonecznych wakacji. Nie potrzeba do niego wielu składników, bowiem bazą jest czosnek, papryczka chili i nać pietruszki.

     

    Do przyrządzenia go potrzebujemy:

    – makaron spaghetti

    – czosnek

    – paprykę chili

    – oliwę

    – natkę pietruszki

    – sol, pieprz do smaku

    – pomidorki cherry do przybrania i parmezan jeśli ktoś lubi

    oraz dobre, białe wino jako dodatek 🙂

    Sposób wykonania:

    Makaron spaghetti wrzucam na osoloną i wrzącą wodę. Gotuję do momentu, gdy będzie prawie aldente (czyli taki jeszcze twardawy), co jakiś czas mieszam, aby się nie skleił.

    Na patelni równolegle rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną papryczkę chili, rozgniecony i poszatkowany czosnek (to wszystko według uznania, ja lubię ostrą wersję, z dużą ilością czosnku). W ostatniej chwili wrzucam poszatkowaną drobno natkę pietruszki.

    Makaron odcedzam i przekładam na patelnię, aby „doszedł” (trzeba pilnować, aby się nie rozgotował) i pięknie przeszedł smakami i aromatami. Dodaję sól i pieprz – wedle uznania 🙂

    Przekładam na talerze, dekoruję pomidorkami cherry. Jeśli ktoś lubi można dodać startego parmezanu.
    Smacznego 🙂

    Zdjęcia i txt: Katarzyna Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY