Pieczenie pierników
W tym roku razem z moją przyjaciółką Elą postanowiłyśmy upiec razem pierniki. Zapach przypraw i grzane wino pozwoliły nam już teraz poczuć atmosferę świąt.
Gotowanie nie należy do moich ulubionych zajęć jednak w wersji „bez przymusu i bez pośpiechu”, w dobrym towarzystwie jest prawdziwą atrakcją i – co najważniejsze – sprawia naprawdę przyjemność.
W kwestii kulinarnej przedsięwzięcia zdałam się na Elę, która jest mistrzynią domowych wypieków.
Poniżej dzielimy się z Wami wypróbowanym przepisem na pyszne świąteczne pierniki!
Przepis
Składniki:
40g masła,
75g miodu,
220g mąki,
1 jajko,
1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
1 łyżeczkę przyprawy do pierników
Sposób przyrządzania:
1. Masło razem z miodem podgrzewamy i topimy do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji, często mieszając. Należy uważać aby składniki się nie zagotowały.
2. Następnie dodajemy wg kolejności: mąkę, jajko, łyżeczkę sody oraz przyprawy do pierników. Ciasto mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji a następnie rozwałkowujemy.
3. Wykrawamy pierniczki foremkami o dowolnych kształtach.
4. Smarujemy jajkiem.
5. Przyklejamy ozdoby przed pieczeniem (lub lukrujemy i ozdabiamy dopiero po upieczeniu.)
6. Pieczemy pierniczki przez 15min. w temperaturze 180°C.
Mamy nadzieję, że i Wam wspólne pieczenie sprawi dużo radości. Czekamy na zdjęcia Waszych wypieków 🙂
Wesołych Świąt!
Olga
Zdjęcia: Olga by Iphone 4s


