Więcej...

    Zdrowy zielony koktajl

    W sezonie jesienno/zimowym całą redakcją stawiamy przede wszystkim na wartościowe i pomagające chronić się przed infekcjami pożywienie. Naszym ulubionym „daniem” stał się obecnie zielony koktajl, który nie dość, że jest niesamowicie zdrowy, to (co zadziwiające!) zabójczo smakuje. Do tego stopnia go lubimy, że zaczynamy od jego przygotowania każdy dzień.

     

    W jego skład wchodzi:

    – woda kokosowa

    – sok jabłkowy naturalny tłoczony

    – liście szpinaku

    – mango

    – banan

    Poznajcie szczegółowo jego wartości odżywcze:

    Mango : nazywane jest owocem młodości. To źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających.

    Woda kokosowa: bogata jest w niezbędne dla organizmu składniki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi.

    Liście szpinaku: mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Szpinak bogaty jest w beta-karoten, witaminę C, luteinę, potas, żelazo i kwas foliowy.

    Banany: są przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem.

    Mętne soki jabłkowe: zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie ma takich właściwości. Jabłka, dzięki zawartości licznych biologicznie czynnych związków, wykazują wysoką aktywność przeciwnowotworową, przeciwutleniającą i obniżają w organizmie poziom cholesterolu.

    Red.

    Zdjęcia: DAMOSFERA








    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY