Więcej...

    Bakłażan – prosto z Indii

    To piękne warzywo przywędrowało do nas z Indii.  - Nazywamy tam jest też gruszką miłosną. W czasie jednej z wypraw znajomy Hindus powiedział mi, że kiedy śnią ci się bakłażany, to znak, że powinienieś pomyśleć o zdrowej diecie i zmianie stylu życia. Zapomnieć o używkach i zacząć o siebie dbać – mówi Damian z witryny podróżniczej „All Roads Lead to India".

    Poznajcie nasz ulubiony przepis na warzywa pieczone z bakłażanem

    Jego wielką zaletą jest niskokaloryczność – w 90 procentach składa się z wody.

    Bakłażan zawiera:

    – Potas, wapń i magnez.

    – Mnóstwo błonnika (dwukrotnie więcej niż w jabłku).

    – Dużo witaminy C, A oraz witamin z  grupy B.

    WARZYWA PIECZONE – przepis

    Podstawą tego dania są różne warzywa. Zazwyczaj biorę te, które mam akurat w lodówce: ziemniaki, bataty, papryka, cukinia, cebula, czosnek i oczywiście bakłażan.

    Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucam je wszystkie pokrojone, posolone, z dużą ilością gałązek rozmarynu.

    Na koniec polewam wszystko, jak zawsze olejem z rzepaku tłoczonym na zimno. Wstawiam do pieca do 180 stopni, najpierw przykrywam je folią, żeby zmiękłych i puściły sok, ale nie wysuszyły się. Następnie zdejmuję folię. Piekę około 30 minut, co jakiś czas sprawdzam widelcem miękkość tych najtwardszych warzyw. Kiedy będą miękkie – danie jest gotowe!

    Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY