Poznajcie nasz ulubiony przepis na warzywa pieczone z bakłażanem
Jego wielką zaletą jest niskokaloryczność – w 90 procentach składa się z wody.
Bakłażan zawiera:
– Potas, wapń i magnez.
– Mnóstwo błonnika (dwukrotnie więcej niż w jabłku).
– Dużo witaminy C, A oraz witamin z grupy B.
WARZYWA PIECZONE – przepis
Podstawą tego dania są różne warzywa. Zazwyczaj biorę te, które mam akurat w lodówce: ziemniaki, bataty, papryka, cukinia, cebula, czosnek i oczywiście bakłażan.
Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucam je wszystkie pokrojone, posolone, z dużą ilością gałązek rozmarynu.
Na koniec polewam wszystko, jak zawsze olejem z rzepaku tłoczonym na zimno. Wstawiam do pieca do 180 stopni, najpierw przykrywam je folią, żeby zmiękłych i puściły sok, ale nie wysuszyły się. Następnie zdejmuję folię. Piekę około 30 minut, co jakiś czas sprawdzam widelcem miękkość tych najtwardszych warzyw. Kiedy będą miękkie – danie jest gotowe!
Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss