Więcej...

    Barszcz ukraiński – rozgrzewająca zupa na zimę!

    Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach. Oto one...

     

    PRODUKTY

    3 nogi z kurczaka

    1 kg buraków obranych i startych na tarce

    Włoszczyzna

    Ćwiartka kapusty włoskiej cienko poszatkowanej

    Kilka ząbków czosnku

    Fasola jaś duża

    Ziemniaki pokrojone w drobną kostkę

    3 pomidory obrane ze skórki

    Mały koncentrat pomidorowy

    Cytryna do zakwaszenia

    Sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, masło, śmietana.

    WYKONANIE

    Najpierw gotuję mięso z listkami laurowymi i zielem angielskim.

    Następnie dodaję włoszczyznę (w mojej było sześć sporych marchewek, więc nie wzięłam wszystkich, bo to by było za dużo, wzięłam 3), czosnek i uprzednio namoczoną fasolę.

    Kolejno dodaję kartofle, starte buraki i od razu wciskam sok z cytryny, kapustę, pomidory, koncentrat. Jak wszystko się przegryzie solę, pieprze i dodaję majeranek.

    Na samym końcu dodaję masło (masła nigdy nie żałuję, uważam bowiem, że masło rewelacyjnie wydobywa smak z potraw, dzięki niemu smak robi się aksamitny).

    Do miski wlewam ze 2 chochelki zupy (sam płyn) i dodaję śmietanę, trzepaczką mieszam, a następnie przelewam do garnka.

    Wyjmuję jeszcze z garnka włoszczyznę i mięso. Włoszczyznę kroję, mięso oddzielam od kości, wszystko z powrotem przerzucam do garnka.

    Zupa już prawie gotowa, można dodać pokrojoną pietruszkę lub koperek.

    Wyszła niezwykle pożywna, właściwie może robić za dwa dania!

    Smacznego!

    Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss







    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY