PRODUKTY
3 nogi z kurczaka
1 kg buraków obranych i startych na tarce
Włoszczyzna
Ćwiartka kapusty włoskiej cienko poszatkowanej
Kilka ząbków czosnku
Fasola jaś duża
Ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
3 pomidory obrane ze skórki
Mały koncentrat pomidorowy
Cytryna do zakwaszenia
Sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, masło, śmietana.
WYKONANIE
Najpierw gotuję mięso z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Następnie dodaję włoszczyznę (w mojej było sześć sporych marchewek, więc nie wzięłam wszystkich, bo to by było za dużo, wzięłam 3), czosnek i uprzednio namoczoną fasolę.
Kolejno dodaję kartofle, starte buraki i od razu wciskam sok z cytryny, kapustę, pomidory, koncentrat. Jak wszystko się przegryzie solę, pieprze i dodaję majeranek.
Na samym końcu dodaję masło (masła nigdy nie żałuję, uważam bowiem, że masło rewelacyjnie wydobywa smak z potraw, dzięki niemu smak robi się aksamitny).
Do miski wlewam ze 2 chochelki zupy (sam płyn) i dodaję śmietanę, trzepaczką mieszam, a następnie przelewam do garnka.
Wyjmuję jeszcze z garnka włoszczyznę i mięso. Włoszczyznę kroję, mięso oddzielam od kości, wszystko z powrotem przerzucam do garnka.
Zupa już prawie gotowa, można dodać pokrojoną pietruszkę lub koperek.
Wyszła niezwykle pożywna, właściwie może robić za dwa dania!
Smacznego!
Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss