***
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce są źródłem witamin i minerałów. Działają na układ odpornościowy stymulująco. Zawierają także przeciwutleniacze, zwane antyoksydantami, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników w organizmie, zmniejszając tym samym ryzyko choroby. Antyoksydanty występują w tych produktach spożywczych, w których zawarta jest duża ilość witamin: C, A, E.
Witamina C jest najczęściej suplementowana w drodze profilaktyki infekcji oraz podczas ich trwania. Chcąc wspomóc nasz organizm w walce z chorobami, powinniśmy wybierać produkty będące bogatym jej źródłem. Najbardziej zasobne w nią są pomidory. Duże jej dawki znajdziemy także w cebuli, czosnku, papryce, kalafiorze i kapuście (również tej kiszonej). Ciekawostką jest, że natka pietruszki zawiera jej o wiele więcej niż cytryna, a sam korzeń pietruszki wspomaga leczenie zapalenia pęcherza. Owoce będące nośnikiem witaminy C to pomarańcze i kiwi. Zawierają ją też truskawki i owoce porzeczki, są jednak trudno dostępne poza sezonem.
***
Również witamina A może być stosowana w drodze prewencji chorób sezonowych. Jej nośnikiem jest marchew, wspomniane wcześniej pomidory, dynia, bataty. Znajduje się także w warzywach liściastych, np. jarmużu. Spośród owoców bogate w witaminę A są brzoskwinie i banany.
Silnym przeciwutleniaczem jest także witamina E. Korzystnie wpływa ona na działanie układu immunologicznego. Znajdziemy ją w szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce i kiełkach. Jej źródłem jest ponadto olej słonecznikowy, migdały oraz orzechy.
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, co najmniej połowę naszych posiłków powinny stanowić warzywa i owoce. Przy czym warzywa w proporcji większej niż owoce.
***
Zioła
Również wykazują działanie antyoksydacyjne. Najbardziej pomocne podczas walki z infekcjami, jak i w celu wzmocnienia odporności będą: jeżówka purpurowa, szałwia lekarska, czarny bez, dzika róża, czystek i mniszek lekarski.
Ryby i jaja
Niebagatelną rolę we wspomaganiu odporności ma witamina D. W jesienno-zimowym czasie, gdy słonecznych dni jest niewiele, zmniejsza się możliwość syntezowana jej przez nasz organizm, dlatego możemy mu pomóc włączając do naszej diety odpowiednie produkty spożywcze.
Źródłem witaminy D są ryby morskie, te tłuste, takie jak makrela, łosoś czy śledź. Zawierają ją również jaja oraz margaryny.
***
Probiotyki
Probiotyki to bakterie powstające w drodze fermentacji mlekowej. Wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego i jelit, wspomagając ich naturalną mikroflorę, co także przekłada się na wzmocnienie odporności. Warto pamiętać o nich w naszym codziennym menu. Znajdziemy je w kefirach, maślankach i jogurtach. Istotne, by wybierać te produkty, które są o naturalnym smaku i nie zawierają dodatku cukru.
Skarbnicą probiotyków są kiszonki. Naturalnie kiszona kapusta i ogórki będą naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie. Dr Ewa Dąbrowska w swoich publikacjach dotyczących wsparcia układu immunologicznego, poleca picie zakwasu z buraków, będącego również naturalnym probiotykiem.
Dbając o swoje zdrowie i układ odpornościowy, warto zadbać także o urozmaicenie codziennego jadłospisu. Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożywanie produktów ze wszystkich grup spożywczych. Ważną rolę we wspomaganiu odporności odgrywa również regularność posiłków. Dostarczane co 3-4 godziny składniki odżywcze w pożywieniu będą systematycznie wspierać nasz organizm. Istotne jest też odpowiednie nawodnienie. Picie wody wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
***
Jak mawiał Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” Odpowiednio zbilansowana dieta i świadomy wybór produktów spożywczych pomogą w zachowaniu dobrego stanu zdrowia i odpowiedniej jakości życia.
Magdalena Młodawska
Źródła:
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej cez.pzh.gov.pl
wapteka.pl
ewadabrowska.pl
aptekagemini.pl