Zacznijmy od właściwości zdrowotnych cukinii:
– Jest dobrym źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B
– Zawiera fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.
– Sprzyja odchudzaniu.
– Zmniejsza ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego.
– Zawiera luteinę, która chroni siatkówkę oka.
– Działa przeciwrobacznie.
– Odkwasza organizm.
Ale przede wszystkim jest świetnym daniem, gdy znienacka wpadną goście, kiedy sami jesteśmy głodni i na szybko chcielibyśmy coś zjeść, a nie ma to być kanapka.
Pomysł na danie z cukinii Kasi Krauss:
Wzięłam jedną cukinię, którą podzieliłam na trzy części, a potem każdą z tych części pokroiłam wzdłuż.
Wydrążyłam środek, poszczególne części natarłam ze wszystkich stron olejem.
W wydrążone części położyłam poszatkowany drobno czosnek, następnie pokrojoną drobną fetę (najlepiej kupić tę w wiaderku pokrojoną w kostkę, albo oryginalną, żeby się nie mazała), wszystko popieprzyłam grubo mielonym pieprzem.
Następnie wsadziłam do piekarnika na 180 stopni na ok. maksymalnie 20 minut, a następnie wyłożyłam danie na talerz!
Smacznego 🙂