Więcej...

    Cukinia – łatwe i szybkie danie

    Nie dość, że jest pyszna i ma mnóstwo korzyści dla zdrowia, które można wymieniać bez końca, to danie z niej jest świetnym pomysłem na małe party.

     

    Zacznijmy od właściwości zdrowotnych cukinii:

    Jest dobrym źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B

    – Zawiera fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.

    – Sprzyja odchudzaniu.

    – Zmniejsza ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego.

    – Zawiera luteinę, która chroni siatkówkę oka.

    – Działa przeciwrobacznie.

    – Odkwasza organizm.

    Ale przede wszystkim jest świetnym daniem, gdy znienacka wpadną goście, kiedy sami jesteśmy głodni i na szybko chcielibyśmy coś zjeść, a nie ma to być kanapka.

    Pomysł na danie z cukinii Kasi Krauss:

    Wzięłam jedną cukinię, którą podzieliłam na trzy części, a potem każdą z tych  części pokroiłam wzdłuż.

    Wydrążyłam środek, poszczególne części natarłam ze wszystkich stron olejem.

    W wydrążone części położyłam poszatkowany drobno czosnek, następnie pokrojoną drobną fetę (najlepiej kupić tę w wiaderku pokrojoną w kostkę, albo oryginalną, żeby się nie mazała), wszystko popieprzyłam grubo mielonym pieprzem.

    Następnie wsadziłam do piekarnika na 180 stopni na ok. maksymalnie 20 minut, a następnie wyłożyłam danie na talerz!

    Smacznego 🙂








    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY