Domek z piernika
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 1 żółtko
• 250 g mąki
• 1 łyżka oleju
• 50 g masła
• ¼ szklanki śmietany 12-procentowej
• 45 g cukru pudru
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• ½ łyżeczki kakao
• ¼ łyżeczki goździków i anyżu mielonego
• 95 g miodu
SKŁADNIKI NA LUKIER
- 1 białko
• 130 g cukru pudru
• ½ łyżeczki soku z cytryny
DODATKOWO
- 100 g cukru
WYKONANIE
Przygotowanie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto piernikowe zagnieć, tak by powstała jednolita masa. Wstaw do lodówki na 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na arkusze o grubości 2 mm. Przygotuj z papieru technicznego rysunek czterech ścian oraz dachu. Na arkuszu ciasta piernikowego odrysuj nożem kształt ścian. Przełóż na papier do pieczenia i piecz przez 8 minut w temperaturze 180 stopni. Poszczególne ściany piecz parami. Ciasto nieco się ściąga, więc nie będzie dokładnie oddawało wcześniej przygotowanego rysunku. Gdy wypieczesz już ściany, wstaw osobno dach piernikowy. Po upieczeniu dobrze ostudź wszystkie elementy.Na patelni skarmelizuj 100 g cukru, będzie to spoiwo do łączenia ścian oraz dachu. W płynnym karmelu zanurz krawędź ściany i połącz ją z sąsiednią. Na samym końcu przyklej dach.
Przygotowanie lukru
Składniki na lukier wymieszaj, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj domek. Jeżeli lukier szybko stwardnieje, podgrzej go w mikrofalówce.
Przepis pochodzi z książki pt. Ciastecznik – przepisy na sezonowe ciastka i desery autor: Daniel Coceancig, wyd. Laurum