Składniki potrzebne do wykonania chleba:
Zacznij od zakwasu!
Do przygotowania zakwasu możesz użyć w zasadzie każdej mąki, najczęściej jednak przygotowuje się z go z mąki żytniej, pszennej lub orkiszowej. Jeśli to twoje pierwsze doświadczenie z pieczeniem chleba, proponuję zacząć od mąki żytniej, tutaj najszybciej zachodzi proces fermentacji. Co będzie ci potrzebne?
• litrowy słoik
• 50 g mąki żytniej razowej typu (nie niższy niż 700) najlepiej 2000 lub 1800
• 50 g letniej, przegotowanej wody w proporcji 1:1 względem mąki
Cały proces polega na regularnym wymieszaniu wszystkich składników w celu uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej wyglądem – gęstą śmietanę i dokarmianiu zakwasu. Po połączeniu mąki z wodą, przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie mieszaj zakwas drewnianą łyżką. Po upływie kolejnych 12 h dokarmiamy zakwas, dodając kolejne 50 g mąki i 50 g wody. Proces powtarzamy przez 5 dni. Jeśli jednak nie chcecie tak długo czekać na zakwas, wystarczy dodać do niego kilka łyżek żuru lub soku z kiszonych ogórków.
Nadmienić warto, że jeśli planujecie cyklicznie piec chleb, to czas jaki poświęcicie na przygotowanie pierwszego zakwasu się opłaci. Wystarczy przed pieczeniem, odłożyć 1/3 małego słoiczka 200 ml gotowego zakwasu z wyrobionego już ciasta do pieczenia i włożyć go do lodówki. Tak przygotowany zakwas będzie gotowy do użycia do następnego razu.
Składniki :
• ½ szklanki siemienia lnianego
• ½ szklanki sezamu
• 1 szklanka pestek słonecznika
• 1 kg mąki pszennej typ: 750
• 3 i pół szklanki mąki żytniej typ: 750
• 2 płaskie łyżki soli
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżeczki miodu
• woda
• garść żurawiny suszonej czy pokrojonej śliwki wedle uznania
Co dalej? Mieszamy suche składniki
Mieszamy wszystkie suche składniki w misce lub garnku, dodając do tego 2 łyżki ulubionego miodu (ja dodaję gryczany) wcześniej rozpuszczonego w 1 szklance zimnej wody z kranu.
Dodatkowo do całości dodaj 5 szklanek zimnej wody z kranu. Do wymieszanej masy dodaję wcześniej przygotowany zakwas. Na koniec dodaję garść żurawiny lub drobno pokrojoną śliwkę. Całość starannie mieszamy, ciasto będzie ciężkie i gęste, ale takie właśnie ma być.
Teraz odłóż z powstałego ciasta 2-3 łyżki do czystego stoika na nowy zakwas i odstaw go do lodówki. Tak przygotowany zaczyn może stać 1-2 tygodnie w lodówce, możesz go użyć w dowolnym momencie.
Gotowe ciasto – etap 1
Przygotowane ciasto wlewam do przygotowanych keksówek (z tej ilości składników wychodzą 2-3 szt. w zależności od ich wielkości 35 cm), do ich przygotowania możesz użyć odrobiny smalcu lub papieru do pieczenia. Masę wlewam do połowy wysokości foremek. Gotowe foremki z ciastem odkładam na blat, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na około 10-12 h, by urosło. Jeśli lubisz ziarna na wierzchu, posyp wierzch ciasta odrobiną pestek słonecznika, sezamu czy dyni.
Pieczenie chleba – etap 2
Po upływie tego czasu, od razu wkładam je do piekarniku ustawionego na 180 stopni bez termoobiegu na około 1,5 godziny.
Po upieczeniu odstawiam chleb na deskę aż do wystygnięcia. Gotowy, mokry i pełen ziaren chleba wywoła uśmiech na niejednej twarzy, a towarzyszący mu piękny aromat i wyśmienity smak zachwycą niejedno podniebienie.
Smacznego!
Ściskam
Anka
Źródła:
https://www.putka.pl/ksiega-inspiracji/jak-zrobic-zakwas-na-chleb-sprawdzone-triki-i-porady/
Czytam i czytam i nie wiem ile zakwasu ma być w przepisie na ten konkretny chleb.
Wystarczy przed pieczeniem, odłożyć 1/3 małego słoiczka 200 ml gotowego zakwasu z wyrobionego już ciasta do pieczenia i włożyć go do lodówki. Tak przygotowany zakwas będzie gotowy do użycia do następnego razu.
Pozdrawiam