Więcej...

    Dziczyzna na świąteczny obiad

    Na świąteczny obiad szefowa damosferowej kuchni Kasia Krauss proponuje przygotować dziczyznę, a konkretnie mięso z dzika. Dlaczego? Poznajcie jego zalety:

    Dziczyzna

    – Jest wolne od antybiotyków – zwierzęta żyjące na wolności nie są sztucznie tuczone.

    – To chude mięso – ma mniejszą ilość kalorii.

    – Zawiera dużo łatwostrawnego białka

    – Ma dużo witamin B2, B5, B6 i minerałów – magnezu, fosforu i wapnia.

    Przepis

    Przygotowania rozpoczynamy od przygotowania marynaty z jałowca, oregano, papryki słodkiej i ostrej, ziela angielskiego i listków laurowych (wszystko tlłuczemy w moździerzu), a następnie dodajemy musztardę i olej. Tym wszystkim smarujemy mięso. Resztę przekładamy do brytwanki, do której wsadzamy mięso i  podlewamy je czerwonym winem (Kasia kupiła je od damosferowego znajomego – pana Piotra z Inwino).

    Następnie wkładamy je do lodówki.

    Po dobie wyjmujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Podawać można wedle uznania, z ziemniakami, sałatą z pomidorami i czerwonym winem!

    Smacznego!

    Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY