Dziczyzna
– Jest wolne od antybiotyków – zwierzęta żyjące na wolności nie są sztucznie tuczone.
– To chude mięso – ma mniejszą ilość kalorii.
– Zawiera dużo łatwostrawnego białka
– Ma dużo witamin B2, B5, B6 i minerałów – magnezu, fosforu i wapnia.
Przepis
Przygotowania rozpoczynamy od przygotowania marynaty z jałowca, oregano, papryki słodkiej i ostrej, ziela angielskiego i listków laurowych (wszystko tlłuczemy w moździerzu), a następnie dodajemy musztardę i olej. Tym wszystkim smarujemy mięso. Resztę przekładamy do brytwanki, do której wsadzamy mięso i podlewamy je czerwonym winem (Kasia kupiła je od damosferowego znajomego – pana Piotra z Inwino).
Następnie wkładamy je do lodówki.
Po dobie wyjmujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podawać można wedle uznania, z ziemniakami, sałatą z pomidorami i czerwonym winem!
Smacznego!
Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss