Gotuj z Głową – chłodnik z botwinką

Gotuj z Głową – chłodnik z botwinką
Fot. Marta Głowacka

Letnią porą chłodnik jest idealny na ochłodę, a do tego smaczny i zdrowy. Moja wersja jest aromatyczna, gęsta, aksamitna i całkiem sycąca. Zapraszam.

Lista zakupów:

1. Botwinka – 2-3 pęczki (jeśli buraczki w botwince są małe, dodatkowo 2-3 niewielkie buraki);

2. Ogórek surowy – 2 sztuki;

3. Ewentualnie kilka dużych rzodkiewek (u mnie tym razem wersja bez);

4. Koper – duży pęczek;

5. Szczypior – pęczek;

6. Czosnek – 2-3 ząbki;

7. Maślanka – 1-litrowe opakowanie;

8. Kefir – 1 opakowanie;

9. Śmietana 18% – 1 duże opakowanie;

10. Jogurt naturalny gęsty – 1 duże opakowanie;

11. Sól, pieprz i cukier do smaku;

12. 3-4 łyżki octu lub soku z cytryny (u mnie ocet).

Dodatkowo potrzebujesz:

1. Duży garnek.

2. Tarka.

3. Praska do czosnku.

4. Zalecane rękawiczki do prac z burakami.

Przygotowanie:

1. Oczyszczamy botwinkę, oddzielamy buraki od łodyg.

2. Buraki (te z botwinki i te dodatkowe, o ile są) obieramy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.

3. Pozostałą część botwinki (łodygi i liście) siekamy w paski i również wrzucamy do garnka.

4. Całość zalewamy wodą tak, aby buraki i reszta botwinki były ledwo zakryte.

5. Dodajemy sól (ok. 2 łyżeczki), cukier (ok. dwie łyżeczki) i ocet lub sok z cytryny, aby buraki nie straciły koloru.

6. Wstawiamy na duży ogień, zagotowujemy.

7. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż do preferowanej miękkości buraków (u mnie lekko chrupiące).

8. Całość studzimy.

9. W tym czasie na grubych oczkach tarki ścieramy zielone ogórki (i rzodkiewki jeśli mamy) oraz przeciskamy czosnek przez praskę.

10. Drobno siekamy koper (bez łodyg) oraz szczypiorek.

11. Kiedy nasze buraki i botwinka są już chłodne, łączymy składniki.

12. Do garnka z burakami i botwiną dodajemy wszystkie produkty mleczne – maślankę, kefir, jogurt i śmietanę.

13. Następnie dodajemy starte ogórki (ew. rzodkiewki) oraz czosnek.

14. Dodajemy koper i szczypior.

15. Dodajemy sól, cukier i pieprz według preferencji.

16. Całość dokładnie mieszamy.

I gotowe! Chłodnik najlepszy jest dopiero następnego dnia, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Koniecznie przechowujemy w lodówce. Dobrze smakuje z dodatkiem jajka na twardo, ale nie jest ono konieczne. Smacznego!