Więcej...

    Gotuj z Głową – chłodnik z botwinką

    Letnią porą chłodnik jest idealny na ochłodę, a do tego smaczny i zdrowy. Moja wersja jest aromatyczna, gęsta, aksamitna i całkiem sycąca. Zapraszam.

    ***

    Lista zakupów:

    1. Botwinka – 2-3 pęczki (jeśli buraczki w botwince są małe, dodatkowo 2-3 niewielkie buraki);

    2. Ogórek surowy – 2 sztuki;

    3. Ewentualnie kilka dużych rzodkiewek (u mnie tym razem wersja bez);

    4. Koper – duży pęczek;

    5. Szczypior – pęczek;

    6. Czosnek – 2-3 ząbki;

    7. Maślanka – 1-litrowe opakowanie;

    8. Kefir – 1 opakowanie;

    9. Śmietana 18% – 1 duże opakowanie;

    10. Jogurt naturalny gęsty – 1 duże opakowanie;

    11. Sól, pieprz i cukier do smaku;

    12. 3-4 łyżki octu lub soku z cytryny (u mnie ocet).

    ***

    Dodatkowo potrzebujesz:

    1. Duży garnek.

    2. Tarka.

    3. Praska do czosnku.

    4. Zalecane rękawiczki do prac z burakami.

    Przygotowanie:

    1. Oczyszczamy botwinkę, oddzielamy buraki od łodyg.

    2. Buraki (te z botwinki i te dodatkowe, o ile są) obieramy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.

    3. Pozostałą część botwinki (łodygi i liście) siekamy w paski i również wrzucamy do garnka.

    4. Całość zalewamy wodą tak, aby buraki i reszta botwinki były ledwo zakryte.

    5. Dodajemy sól (ok. 2 łyżeczki), cukier (ok. dwie łyżeczki) i ocet lub sok z cytryny, aby buraki nie straciły koloru.

    6. Wstawiamy na duży ogień, zagotowujemy.

    7. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż do preferowanej miękkości buraków (u mnie lekko chrupiące).

    8. Całość studzimy.

    9. W tym czasie na grubych oczkach tarki ścieramy zielone ogórki (i rzodkiewki jeśli mamy) oraz przeciskamy czosnek przez praskę.

    10. Drobno siekamy koper (bez łodyg) oraz szczypiorek.

    11. Kiedy nasze buraki i botwinka są już chłodne, łączymy składniki.

    12. Do garnka z burakami i botwiną dodajemy wszystkie produkty mleczne – maślankę, kefir, jogurt i śmietanę.

    13. Następnie dodajemy starte ogórki (ew. rzodkiewki) oraz czosnek.

    14. Dodajemy koper i szczypior.

    15. Dodajemy sól, cukier i pieprz według preferencji.

    16. Całość dokładnie mieszamy.

    I gotowe! Chłodnik najlepszy jest dopiero następnego dnia, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Koniecznie przechowujemy w lodówce. Dobrze smakuje z dodatkiem jajka na twardo, ale nie jest ono konieczne. Smacznego!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY