***
Lista zakupów:
1. Botwinka – 2-3 pęczki (jeśli buraczki w botwince są małe, dodatkowo 2-3 niewielkie buraki);
2. Ogórek surowy – 2 sztuki;
3. Ewentualnie kilka dużych rzodkiewek (u mnie tym razem wersja bez);
4. Koper – duży pęczek;
5. Szczypior – pęczek;
6. Czosnek – 2-3 ząbki;
7. Maślanka – 1-litrowe opakowanie;
8. Kefir – 1 opakowanie;
9. Śmietana 18% – 1 duże opakowanie;
10. Jogurt naturalny gęsty – 1 duże opakowanie;
11. Sól, pieprz i cukier do smaku;
12. 3-4 łyżki octu lub soku z cytryny (u mnie ocet).
***
Dodatkowo potrzebujesz:
1. Duży garnek.
2. Tarka.
3. Praska do czosnku.
4. Zalecane rękawiczki do prac z burakami.
Przygotowanie:
1. Oczyszczamy botwinkę, oddzielamy buraki od łodyg.
2. Buraki (te z botwinki i te dodatkowe, o ile są) obieramy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
3. Pozostałą część botwinki (łodygi i liście) siekamy w paski i również wrzucamy do garnka.
4. Całość zalewamy wodą tak, aby buraki i reszta botwinki były ledwo zakryte.
5. Dodajemy sól (ok. 2 łyżeczki), cukier (ok. dwie łyżeczki) i ocet lub sok z cytryny, aby buraki nie straciły koloru.
6. Wstawiamy na duży ogień, zagotowujemy.
7. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż do preferowanej miękkości buraków (u mnie lekko chrupiące).
8. Całość studzimy.
9. W tym czasie na grubych oczkach tarki ścieramy zielone ogórki (i rzodkiewki jeśli mamy) oraz przeciskamy czosnek przez praskę.
10. Drobno siekamy koper (bez łodyg) oraz szczypiorek.
11. Kiedy nasze buraki i botwinka są już chłodne, łączymy składniki.
12. Do garnka z burakami i botwiną dodajemy wszystkie produkty mleczne – maślankę, kefir, jogurt i śmietanę.
13. Następnie dodajemy starte ogórki (ew. rzodkiewki) oraz czosnek.
14. Dodajemy koper i szczypior.
15. Dodajemy sól, cukier i pieprz według preferencji.
16. Całość dokładnie mieszamy.
I gotowe! Chłodnik najlepszy jest dopiero następnego dnia, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Koniecznie przechowujemy w lodówce. Dobrze smakuje z dodatkiem jajka na twardo, ale nie jest ono konieczne. Smacznego!