Więcej...

    Gotujemy w garnku rzymskim

    Garnek rzymski to naczynie ze specjalnie wypalanej gliny dla zwolenników lekkostrawnej kuchni. Pozwala na upieczenie chleba, mięsa, ryby, warzyw czy zapiekanki bez tłuszczu i w taki sposób, by produkty dusiły się we własnym sosie. Mięsa upieczone w garnku rzymskim będą soczyste i kruche, delikatne i miękkie, a warzywa - aromatyczne.

    Garnek

    To autorski przepis Kasi Krauss na danie w garnku rzymskim. Oto szczegóły:

    Do potrawy używamy:

    1. Ok. 1 kg żeber z koźlęciny
    2. 3 marchewki
    3. 2 pietruszki
    4. 2 papryki
    5. 4 cebule
    6. 10 ząbków czosnku
    7. 8 średniej wielkości kartofli
    8. 2 bardzo duże pomidory
    9. Sól
    10. Natkę pietruszki
    11. Koperek
    12. Kolendrę świeżą
    13. Papryczkę habanero

    Wszystko wrzucamy do garnka rzymskiego uprzedniego namoczonego i wstawiam do wychłodzonego piekarnika, który nastawiamy w momencie wstawienia garnka –  na 200 stopni z termoobiegiem.

    Pieczmy około 3 godzin kilka razy podlewając ciepłą wodą.

    Następnie zostawiamy naczynie do ostygnięcia.

    Polecam!

    Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY