Więcej...

    Jadalne kasztany to samo zdrowie

    Drzewo kasztana jadalnego żyje ponad 500 lat i każe długo czekać na swoje owoce (pierwsze zbiory są po 10 latach). Kasztany zbiera się od września do końca grudnia. Te niezwykłe dary jesieni są bardzo zdrowe: zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy z grupy B,C,A. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i działają uszczelniająco na naczynia krwionośne.

    Jadalne kasztany

    Najlepiej kupować je oferowane luzem, wybierając duże i ciężkie owoce z połyskliwą skórką. W wielu miejscach można też kupić kasztany już ugotowane. Nam najlepiej smakuje kaczka pieczona nadziewana kasztanami.

    Przepis/wykonanie

    • Kaczkę faszerujemy ugotowanymi kasztanami: można je kupić już gotowe lub zrobić to samodzielne.
    • Gotowanie kasztanów: kasztany należy umyć i każdy naciąć na wierzchu („na krzyż”). Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane kasztany wyjmujemy i ciepłe obieramy z łupiny i skórki, a następnie dodajemy świeżego estragonu.
    • Kaczkę wraz z farszem pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, ok. 2,5 godziny, co jakiś czas lekko podlewając wodą. Aby kaczka miała ładną, złotą skórkę dobrze jest posmarować ją masłem.
    • Jeśli chcesz zjeść same kasztany, na przykład upieczone na blasze w piekarniku, należy to zrobić tak: Kasztany należy umyć, każdy naciąć z wierzchu „na krzyż”, wyłożyć na blasze i piec około 20 – 30 minut.

    Gdy będą miękkie są gotowe do zjedzenia!

    To nasze sposoby na kasztany.

    A wy? W  jakiej lubicie je wersji?

    Przepis: Katarzyna Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY