Jadalne kasztany
Najlepiej kupować je oferowane luzem, wybierając duże i ciężkie owoce z połyskliwą skórką. W wielu miejscach można też kupić kasztany już ugotowane. Nam najlepiej smakuje kaczka pieczona nadziewana kasztanami.
Przepis/wykonanie
- Kaczkę faszerujemy ugotowanymi kasztanami: można je kupić już gotowe lub zrobić to samodzielne.
- Gotowanie kasztanów: kasztany należy umyć i każdy naciąć na wierzchu („na krzyż”). Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane kasztany wyjmujemy i ciepłe obieramy z łupiny i skórki, a następnie dodajemy świeżego estragonu.
- Kaczkę wraz z farszem pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, ok. 2,5 godziny, co jakiś czas lekko podlewając wodą. Aby kaczka miała ładną, złotą skórkę dobrze jest posmarować ją masłem.
- Jeśli chcesz zjeść same kasztany, na przykład upieczone na blasze w piekarniku, należy to zrobić tak: Kasztany należy umyć, każdy naciąć z wierzchu „na krzyż”, wyłożyć na blasze i piec około 20 – 30 minut.
Gdy będą miękkie są gotowe do zjedzenia!
To nasze sposoby na kasztany.
A wy? W jakiej lubicie je wersji?
Przepis: Katarzyna Krauss