Jak zrobić idealną bezę czekoladową?

Jak zrobić idealną bezę czekoladową?

Idealna beza to marzenie wielu osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z amatorskim cukiernictwem. To nie przelewki – zrobienie bezy należy do jednych z trudniejszych zadań w kuchni, podobnie jak przygotowanie idealnie wilgotnego biszkoptu. Jednak my mamy swoje sposoby! Nawet na coś tak szalonego, jak beza czekoladowa.

Jak zrobić idealną bezę? Musisz pamiętać o tych zasadach!

Przygotowanie idealnej bezy nie jest prostym zadaniem. Wielu doświadczonych nie raz poległo podczas suszenia bezy. Jednak nie zniechęcaj się, bo tutaj praktyka czyni mistrza. Warto jednak wiedzieć o kilku zasadach, które mogą ułatwić Ci zrobienie idealnej bezy. O czym musisz pamiętać? Przede wszystkim nigdy nie zaczynaj robić bezy w pośpiechu – do tego trzeba się przygotować. Na przykład poprzez wyciągnięcie jajek z lodówki, by białka miały temperaturę pokojową. Zrób to najlepiej dzień przed ubijaniem pianki, by białka miały w sobie mniej wody. Podczas przygotowywania bezy warto również pamiętać o odpowiednim cukrze. Powinien być drobny, idealny do wypieków, by szybko rozpuścił się podczas ubijania. Nie dosypuj go jednak do białek przed rozpoczęciem ubijania – najpierw zacznij mikserem tworzyć piankę, a dopiero później, powoli, dosypuj cukier. Wszelka ingerencja w strukturę pianki powinna być jak najmniej inwazyjna. Idealna pianka powinna być nie tylko sztywna, ale również lśniąca. To właśnie po jej wyglądzie rozpoznasz, że białko jest już gotowe do pieczenia. A właściwie do suszenia, bo przecież bezę należy suszyć. Niewielkie beziki nie potrzebują dużo czasu – wystarczy pół godziny lub godzina, w zależności od konsystencji, jaką chcesz osiągnąć. Jednak im większa beza, tym więcej czasu potrzebuje. No dobrze, ale jak zrobić idealną bezę z czekoladą?

Beza czekoladowa

Przepis na bezę czekoladową nie jest skomplikowany, jednak musisz pamiętać o powyższych zasadach. Zacznij od przygotowania białek – na kilka bezików wystarczą białka z trzech jajek. Ubij je ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Na taką ilość wystarczy 150 gramów drobnego cukru. Pamiętaj, by przez cały czas ubijać, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj do niej 15 gramów kakao oraz 50 gramów czekolady, którą musisz wcześniej drobno pokroić. Dzięki temu bezy będą miały nie tylko wyrazisty smak, ale także naprawdę interesujące wnętrze. Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki. Na blaszkę połóż papier do pieczenia. Wyłóż masę za pomocą łyżki lub rękawa, w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Beziki powinny znajdować się w piekarniku przez około 40 minut, by miały w środku lekko ciągnącą się konsystencję. Początkowo piecz je w temperaturze 140 stopni przy opcji góra-dół. Po 40 minutach nie wyciągaj bezy, lecz pozostaw ją w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na godzinę. Możesz skrócić ten czas, jeśli chcesz, by beza była bardziej miękka. Tak przygotowane beziki zasmakują każdemu. Zobaczysz, jak szybko znikną z patery.

Przepis na bezę czekoladową możesz oczywiście zmieniać według własnych potrzeb. A jeśli szukasz inspiracji cukierniczych, w których wykorzystasz tę idealną bezę, koniecznie zajrzyj na stronę https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

Materiał partnera.