Więcej...

    Kaczka cała w buraczkach

    Kaczka ma pyszne mięso, lekko słodkawe i dużo zdrowsze, niż w obecnych czasach kurczaki. Jest dobrym źródłem białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, jednak zawiera duże ilości cholesterolu.

    Kaczka

    Mięso z kaczki jest mięsem dosyć tłustym, smacznym, ale ciężkostrawnym. Jest dobrym źródłem białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, jednak zawiera duże ilości cholesterolu. Porcja 100 g mięsa z kaczki ze skórą, która jest bardzo tłusta, to 202 kcal, natomiast to samo mięso bez skóry to jedynie 132 kcal!

    PRZEPIS/WYKONANIE

    Kaczkę na dwa dni przed pieczeniem, najpierw sparzyłam, następnie nafaszerowałam kwaśnym jabłkami pokrojonymi w ćwiartki i tak samo pokrojonymi cebulami. Ilość zależy od wielkości.

    Do środka wsypałam trochę soli i pieprzu. Spięłam dziurę specjalnymi metalowymi patyczkami służącymi do tego. Z zewnątrz natarłam kaczkę solą i grubo mielonym pieprzem oraz obłożyłam ją cebulą i jabłkami i taką kaczkę w naczyniu żaroodpornym włożyłam do lodówki.

    W dniu pieczenia nagrzałam piekarnik na 180 stopni, polałam olejem  (jak już znacie moją kuchnię był to oczywiście olej rzepakowym z małej tłoczarni, rewelacyjny), nakryłam folią aluminiową (moje naczynie nie ma przykrywki i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 2 h, bowiem kaczka ważyła ok. 2 h. Po godzinie podlałam wodą. Tuż przed wyjęciem jej z piekarnika zdjęłam folię, by się spiekła od góry.

    Podawałam z ziemniakami i oczywiście duszonymi buraczkami, bądź co bądź to kaczka dziwaczka całą w buraczkach.

    Smacznego!

    Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss




    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY