Kaczka
Mięso z kaczki jest mięsem dosyć tłustym, smacznym, ale ciężkostrawnym. Jest dobrym źródłem białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, jednak zawiera duże ilości cholesterolu. Porcja 100 g mięsa z kaczki ze skórą, która jest bardzo tłusta, to 202 kcal, natomiast to samo mięso bez skóry to jedynie 132 kcal!
PRZEPIS/WYKONANIE
Kaczkę na dwa dni przed pieczeniem, najpierw sparzyłam, następnie nafaszerowałam kwaśnym jabłkami pokrojonymi w ćwiartki i tak samo pokrojonymi cebulami. Ilość zależy od wielkości.
Do środka wsypałam trochę soli i pieprzu. Spięłam dziurę specjalnymi metalowymi patyczkami służącymi do tego. Z zewnątrz natarłam kaczkę solą i grubo mielonym pieprzem oraz obłożyłam ją cebulą i jabłkami i taką kaczkę w naczyniu żaroodpornym włożyłam do lodówki.
W dniu pieczenia nagrzałam piekarnik na 180 stopni, polałam olejem (jak już znacie moją kuchnię był to oczywiście olej rzepakowym z małej tłoczarni, rewelacyjny), nakryłam folią aluminiową (moje naczynie nie ma przykrywki i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 2 h, bowiem kaczka ważyła ok. 2 h. Po godzinie podlałam wodą. Tuż przed wyjęciem jej z piekarnika zdjęłam folię, by się spiekła od góry.
Podawałam z ziemniakami i oczywiście duszonymi buraczkami, bądź co bądź to kaczka dziwaczka całą w buraczkach.
Smacznego!
Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss