PRZEPIS NA KAPUŚNIAK KASI KRAUSS Z DAMOSFERY
Kapuśniak gotowałam na skrzydełkach kurzych i wędzonce (tak, żeby miała trochę tłuszczyku). Wędzonkę podzieliłam na dwie części – jedno niekrojoną wsadziłam do garna razem ze skrzydełkami, a drugą drobną pokrojoną obsmażyłam na patelni, aż zrobiły się skwarki.
Jak wędzonka i skrzydełka zmiękły – dodałam włoszczyznę, cebulę umytą, ale nie obraną, liście laurowe, ziele angielskie, trochę kminku i majeranku, pieprzu, dwa ząbki czosnku i trochę papryczki chilli (lubię ostre potrawy), ale jak ktoś nie lubi czarny pieprz wystarczy.
Jak się podgotowały dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki dorzuciłam podsmażoną wędzonkę. Dodałam pokrojoną kapustę kiszoną, a na sam koniec dołożyłam masło, które powoduje, że zupa jest aksamitna w smaku.
SMACZNEGO!
tekst: Kasia Krauss