Więcej...

    Kapuśniak to świetna kulinarna propozycja na zimowe dni

    Zupa z kapusty kiszonej oczyszcza organizmu, wspiera także jego odporność. Kapusta jest bogata w witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B, zawiera mangan, cynk, potas, żelazo i siarkę. Kiszona kapusta lepiej się trawi niż jej surowa wersja, a przy tym zawiera mało kalorii – 100 g tego  warzywa to ok. 15 kcal.

     

    PRZEPIS NA KAPUŚNIAK KASI KRAUSS Z DAMOSFERY

    Kapuśniak gotowałam na skrzydełkach kurzych i wędzonce (tak, żeby miała trochę tłuszczyku). Wędzonkę podzieliłam na dwie części – jedno niekrojoną wsadziłam do garna razem ze skrzydełkami, a drugą drobną pokrojoną obsmażyłam na patelni, aż zrobiły się skwarki.

    Jak wędzonka i skrzydełka zmiękły –  dodałam włoszczyznę, cebulę umytą, ale nie obraną, liście laurowe, ziele angielskie, trochę kminku i majeranku, pieprzu, dwa ząbki czosnku i trochę papryczki chilli (lubię ostre potrawy), ale jak ktoś nie lubi czarny pieprz wystarczy.

    Jak się podgotowały dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki dorzuciłam podsmażoną wędzonkę. Dodałam pokrojoną kapustę kiszoną, a na sam koniec dołożyłam masło, które powoduje, że zupa jest aksamitna w smaku.

    SMACZNEGO!

    tekst: Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY