Więcej...

    Kiełbasa w sosie musztardowym zamiast przedwojennej sztuki kulinarnej

    Suto zastawione stoły pełne modnych przed wojną smakołyków: oliwy, kaparów czy kawioru - w latach 50. odchodzą w niepamięć. Sztuka kulinarna znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Władza komunistyczna chce inaczej żywić obywateli. Ma być kalorycznie i pożywnie… A pani domu na łamach prasy podsuwa pomysły, jak robić, żeby się w kuchni nie narobić.

    Apetyt

    Z apetytem zanurzamy się w przepisy i porady drukowane w gazetach codziennych lat 50. Łamy prasy pełne są tekstów „Co jutro na obiad”,  wiedzy o odżywianiu i rad typu: szanuj siebie. Redaktorzy przypominają kobietom, że można zaoszczędzić czas przy zmywaniu naczyń, jeśli przestawi się tacę do osuszania lub suszarkę z prawej strony na lewą. Ciekawe, po co? Pouczają też, że rozpoczynając jakąkolwiek pracę oszczędza się mnóstwo czasu, jeśli przed tym zgromadzi się wszystkie narzędzia i sprzęty do tej roboty potrzebne w jednym miejscu, pod ręką.

    Jako przykład redakcja podaje – sprzątanie: kiedy niepotrzebnie sprzątający wędruje tam i z powrotem, a to po ściereczkę czy zmiotkę. Być może większość ówczesnych czytelników przekonał podany przykład z kąpielą w wannie. W tekście przestrzegają, że można się szybko przeziębić, gdy trzeba wychodzić z wanny, kiedy nie ma się pod ręką potrzebnego mydła, szczotki. Pisząca te porady AGATA – na końcu tekstu pisze, że do tematu planuje jeszcze wrócić. Widać taka była potrzeba – strzec zdrowia i czasu obywateli.

    Co jadano w latach 50.?

    A co na obiad najczęściej lądowało na stole w latach 50.? Na targach królowała kapusta, ziemniaki i koperek. Serwowane jedzenie było jednolite i miało być paliwem do pracy dla klasy robotniczej. Polacy jadali głównie w domach, w stołówkach i w barach mlecznych. W rubrykach „Co jutro na obiad”  każdego dnia pojawiały się propozycje dziennego jadłospisu. Były to przeważnie dania mączne lub mięsne i zupy. Z niektórych zestawów można spokojnie do dnia dzisiejszego skorzystać:

    – Jarzynowa, pierogi z mięsem.

    – Ogórkowa, bitki wołowe z kluskami, surówka z czerwonej kapusty.

    – Grzybowa z łazankami, ryba smażona, ziemniaki, chrzan.

    – Zupa pomidorowa klarowana z kluskami kładzionymi. Grzyby duszone, ziemniaki.

    Ciekawostka. Przy tej propozycji pojawiło się przypomnienie od redakcji, że grzyby są drogie. Dlatego sugeruje, że do duszenia, jak i marynowania można wziąć maślaki – tańsze. Należy je obrać, dobrze wypłukać, poszatkować i dusić na tłuszczu z cebulką. Na końcu osolić, dodać śmietany.

    – Rosół z kostką z kaszy. Paszteciki w cieście naleśnikowym z sosem pomidorowym.

    – Zupa kalafiorowa. Kotlety z dorsza, ziemniaki, sos chrzanowy, surówka.

    – Grzybowa z kaszą jęczmienną. Kabaczki z ziemniakami.

    – Barszcz zabielany z ziemniakami. Pierogi z serem.

    – Kapuśniak z ziemniakami. Kotlety z kaszy jęczmiennej, sos grzybowy, surówka.

    – Grochówka z grzankami. Kiełbasa w sosie musztardowym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej.

    – Barszcz małorosyjski. Kasza jaglana wypiekana z jabłkami.

    Smacznie prezentuje się przepis na kompot z dyni.

    ¾ kg dyni obrać, wyjąć włókna, pokroić na równe kawałki (karbowanym nożykiem), włożyć do syropu zagotowanego z cynamonem, skórką cytrynową. Gotować aż dynia będzie szklista. Można kompot z dyni gotować z jabłkami.

    Można też spróbować zaszaleć z kwaszonymi zielonymi pomidorami.

    Pomidory zielone umyte przekładać liśćmi jak ogórki, zalać 5 proc. roztworem soli. Przycisnąć. Zastępują ogórki kwaszone.

    Dużo drukuje się też czytelnikom przepisów na słodkości. Szczególnie ciasta – mazurki pomarańczowe, ciastka piaskowe, torcik pomadkowy na waflach czy pęczówki.

    Przepis na pęczówki

    ½ kg mąki

    ½ szklanki mleka

    3 jaja

    5 dkg cukru

    5 dkg masła

    5 dkg drożdży

    Zrobić ciasto drożdżowe. Upiec małe bułeczki. Po ostygnięciu nasączyć gorącym ponczem.

    Poncz:

    1 szklanka wody, 15 dkg cukru, skórka cytrynowa – zagotować. Gdy ostygnie wcisnąć sok z cytryny, pomarańczy lub tylko dodać olejek np. rumowy.

    Smacznego!

    Opracowanie: Damosfera

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY