Przygotowanie:
Mięso mieszane (wieprzowo – wołowe) mieszam z jajkiem, cebulą drobno pokrojoną, czosnkiem, odrobiną papryczki chilli, solą, natką pietruszki.
Po dokładnym wymieszaniu, formuję niewielkie kulki, które następnie wrzucam na gorącą wodę, lekko osoloną z odrobiną oleju. Gdy wypłyną wyjmuję je z wody.
W tym czasie na patelni robię sos beszamelowy (trochę mąki z masłem, ale tak, by nie było za gęsto, trochę mleka, rosół, sól, pieprz – sos nie może być za gęsty), do którego przekładam ugotowane klopsy i chwilę jeszcze duszę.
Na drugiej patelni duszę na maśle pokroje rydze, do których dodaje świeże pomidory pokrojone w kostkę, odrobinę oregano, trochę czosnku, sól i pieprz.
Następnie, podaję wszystko razem, pyszne!
przepis/zdjęcia: Kasia Krauss