Więcej...

    Konfitura malinowa z lawendą

    Letnie miesiące to okres, w którym natura dzieli się z nami tym, co najlepsze – drzewa i krzewy uginają się pod ciężarem jabłek, śliwek, jagód, truskawek oraz malin. Jednak ponoć wszystko, co dobre, szybko przemija… Na szczęście nie tym razem! Nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem ulubionych sezonowych owoców również zimą.

    Konfitura malinowa z lawendą

    Każdy miłośnik naleśników z dżemem, piernika z konfiturą czy marynowanych grzybów zgodzi się, że domowe wyroby to najlepszy wybór. Pełna kontrola nad użytymi składnikami daje gwarancję, że gotowe przetwory będą mieć smak dokładnie taki, jak lubimy, a pomysłowo ozdobione staną się fantastycznym pomysłem na prezent dla najbliższych.

    Polecamy przepis na konfiturę malinową z lawendą

    SKŁADNIKI

    • 2 kg malin
    • 1-1,5 łyżki suszonej lawendy
    • 2 opakowania cukru żelujacego ze stewii

    PRZYGOTOWANIE

    • Maliny umyj, odsącz na durszlaku i umieść w garnku, zagotuj.
    • Do gotujących się malin dodaj:  lawendę oraz cukier żelujący.
    • Gotuj aż cukier całkowicie się rozpuści, a z malin odparuje większość wody.
    • Jeszcze gorącą konfiturę przekładaj do wysterylizowanych słoików.
    • Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od góry, zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

    Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować je w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut, ale nie ma takiej konieczności.

    Przepis/zdjęcie: Edyta Ogłaza

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY