Konfitura malinowa z lawendą
Każdy miłośnik naleśników z dżemem, piernika z konfiturą czy marynowanych grzybów zgodzi się, że domowe wyroby to najlepszy wybór. Pełna kontrola nad użytymi składnikami daje gwarancję, że gotowe przetwory będą mieć smak dokładnie taki, jak lubimy, a pomysłowo ozdobione staną się fantastycznym pomysłem na prezent dla najbliższych.
Polecamy przepis na konfiturę malinową z lawendą
SKŁADNIKI
- 2 kg malin
- 1-1,5 łyżki suszonej lawendy
- 2 opakowania cukru żelujacego ze stewii
PRZYGOTOWANIE
- Maliny umyj, odsącz na durszlaku i umieść w garnku, zagotuj.
- Do gotujących się malin dodaj: lawendę oraz cukier żelujący.
- Gotuj aż cukier całkowicie się rozpuści, a z malin odparuje większość wody.
- Jeszcze gorącą konfiturę przekładaj do wysterylizowanych słoików.
- Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od góry, zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować je w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut, ale nie ma takiej konieczności.
Przepis/zdjęcie: Edyta Ogłaza