Chłodnik ogórkowy
Składniki:
4 ogórki małe lub średnie
500 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, posiekany
1 mała cebula, posiekana
Sok z 1 limonki
Kilka gałązek koperku, posiekanych
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
a) Ogórki umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
b) W misce wymieszaj zetrzyj ogórki, jogurt naturalny, czosnek, cebulę, sok z limonki oraz koperek.
c) Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
d) Przełóż do lodówki i chłodź przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Gazpacho
Składniki:
4 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
1 ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
Sok z 1 limonki
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
a) Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
b) Dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek, octem winnym i sokiem z limonki.
c) Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zupa dobrze się schłodziła.
d) Podawaj w miseczkach, udekorowane pokrojonymi warzywami.
Zupa z dyni i imbiru
Składniki:
1 mała dynia, obrana, wydrążona i pokrojona w kostkę
1 cebula, posiekana
2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
2 cm kawałek świeżego imbiru, starty
500 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
a) Na głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, imbir oraz marchewkę przez kilka minut.
b) Dodaj pokrojoną dynię i bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż dynia i marchewka będą miękkie.
c) Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera lub blendera ręcznego.
d) Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zagotuj.
e) Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
f) Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Zupa z awokado i krewetkami
Składniki:
2 awokado, obrane i pozbawione pestki
300 g krewetek, obranych
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1 ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
1 ząbek czosnku, posiekany
Sok z 1 limonki
Kilka listków świeżej mięty, posiekanych
500 ml bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
a) W blenderze zmiksuj awokado, pomidor, ogórek, czosnek, sok z limonki oraz bulion warzywny na gładki krem.
b) Przelej masę do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu.
c) Dodaj krewetki i gotuj przez około 5 minut, aż krewetki będą gotowe.
d) Dopraw solą, pieprzem i posiekaną miętą. e) Podawaj gorącą lub lekko schłodzoną.
Zupa zielona z cukinii i szpinaku
Składniki:
2 cukinie, obrane i pokrojone w kostkę
200 g świeżego szpinaku
1 mała cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
a) Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie.
b) Dodaj pokrojoną cukinię i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
c) Dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 10 minut.
d) Dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie.
e) Zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera lub blendera ręcznego.
f) Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
g) Podawaj ciepłą zupę, udekorowaną listkami szpinaku.
Mam nadzieję, że te przepisy na letnie zupy Ci się spodobają! Smacznego!
Więcej o kulinariach znajdziesz tutaj.
