Makaron z dynią
W naszym przepisie wykorzystujemy dynię, bo to absolutny hit sezonu jesiennego. I prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. A w dodatku jest małokaloryczna (zaledwie 28 kalorii w 100g).
Składniki
- 25 dkg makaronu
- Garść szpinaku
- 100 ml śmietanki
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy
- Garść pestek z dynii
- Sól, tymianek, papryka
- Natka pietruszki
WYKONANIE
- Dynię kroimy na małe kawałki i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze, wkładamy do piekarnika na 20 minut.
- Wyjmujemy i okrajamy miąższ od skóry.
- Miąższ, suszone pomidory i śmietanę – blenderujemy. Dodajemy przyprawy: sól i tymianek.
- Pestki z dyni prażymy na patelni.
- Gotujemy makaron, nakładamy na talerz – na wierzchu kładziemy zblenderowany mus z dyni.
- Danie dekorujemy pestkami z dyni i natką.
SMACZNEGO!
autor: redakcja Damosfery