Więcej...

    Makaron z dynią

    Do tego dania świetnie nadaje się dynia piżmowa i hokkaido. Jak ktoś nie lubi dyni, może do tego dania wykorzystać bataty.

    Makaron z dynią

    W naszym przepisie wykorzystujemy dynię, bo to absolutny hit sezonu jesiennego. I prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. A w dodatku jest małokaloryczna (zaledwie 28 kalorii w 100g).

    Składniki

    • 25 dkg makaronu
    • Garść szpinaku
    • 100 ml śmietanki
    • 3 suszone pomidory
    • 1 łyżka oliwy
    • Garść pestek z dynii
    • Sól, tymianek, papryka
    • Natka pietruszki

    WYKONANIE

    • Dynię  kroimy na małe kawałki i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze, wkładamy do piekarnika na 20 minut.
    • Wyjmujemy i okrajamy miąższ od skóry.
    • Miąższ, suszone pomidory i śmietanę – blenderujemy. Dodajemy przyprawy: sól i tymianek.
    • Pestki z dyni prażymy na patelni.
    • Gotujemy makaron, nakładamy na talerz – na wierzchu kładziemy zblenderowany mus z dyni.
    • Danie dekorujemy pestkami z dyni i natką.

    SMACZNEGO!

    autor: redakcja Damosfery

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY