Garden party
Planowanie garden party może być wyzwaniem
Zupa krem z papryki i fety
Składniki:
- 2 kg papryki czerwonej
- oliwa
- papryczka chili
- ser feta
- ząbek czosnku
Wykonanie:
- Paprykę opiekamy, a następnie zdejmujemy z niej skórkę.
- Dusimy na oliwie, dodajemy w zależności od preferencji – jedną papryczkę chilli z pestkami.
- Dodajemy ser feta, ząbek czosnku i wszytko razem blendujemy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy z uprażonymi płatkami migdałów.
Ziemniaczki pieczone z szalotką
Składniki:
- ziemniaki
- czosnek
- szalotka
- zioła (pietruszka, tymianek, rozmaryn)
- oliwa sól, pieprz grubomielony
Wykonanie:
- Ziemniaki kroimy w łódki na 6 lub 8 części, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Dodajemy sól, pieprz grubomielony, czosnek pokrojony w plasterki.
- Szalotkę pokrojoną w pióra
- Zioła wedle uznania: pietruszka, koperek, tymianek i rozmaryn, polewamy oliwą i mieszamy.
- Następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ok 30-40 min – trzeba sprawdzić co jakiś czas ich miękkość .
Ziemniaków NIE obgotowujemy wcześniej.
Sieja faszerowana zapiekana w piecu
Składniki:
- Sieja (lub inna ryba, np. pstrąg lub dorada)
- Szalotka, czosnek, koperek, pietruszka, masło, sól, pieprz, cytryna.
Wykonanie:
- Wyfiletowaną rybę faszerujemy szalotką pokrojoną w pióra, czosnkiem pokrojonym w plastry, koperkiem, pietruszką, masłem, solą, pieprzem i cytryną.
- Następnie zawijamy ją w folię i pieczemy ok. 20-35 min.
Sałatka
Składniki:
- Raszponka
- Pomidorki koktajlowe
- Melon
- Szczypta soli, pieprz grubo mielony, oliwa
Gotowe! Smaczego!
Napiszcie czy skorzystałyście z naszych propozycji i jak Wam smakowały potrawy.
autor: redakcja Damosfery