Ziemniaki zawierają
Witaminy C, A, E, B
Ze składników mineralnych w ziemniakach obecne są spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości wapń oraz działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan.
Są też źródłem cennego białka roślinnego.
SKŁADNIKI
kilka ziemniaków
litr oleju
sól
ketchup/przecier pomidorowy
sól/pieprz
czosnek
WYKONANIE
Sposób nr 1 (garnek)
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy.
Kroimy na plastry i odstawiamy na sitko, by wyschły.
Wlewamy olej do garnka i rozgrzewamy do wysokiej temperatury.
Wrzucamy do niego ziemniaki – powinny leżeć pokryte olejem.
Pieczemy je, aż się zarumienią.
Odsączamy je z tłuszczu i gotowe!
Sposób nr 2 (piekarnik)
Pokrojone ziemniaki spryskujemy odrobiną oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem!
Gotowe!
A wy jak robicie pieczone ziemniaki? Z czym je serwujecie?