Więcej...

    Pieczone ziemniaki – smaczna i zdrowa przekąska

    Kochamy pieczone ziemniaczki i przygotowujemy je zawsze na dwa sposoby. To świetna i zdrowa przekąska, bo bulwy  ziemniaka są cennym źródłem skrobi. To węglowodan złożony, który w organizmie człowieka powoli i równomiernie rozkłada się na glukozę, czyli paliwo potrzebne do pracy wszystkich jego komórek. Dzięki temu mamy zapewnione źródło energii i przez długi czas czujemy się syci.

     

    Ziemniaki zawierają

    Witaminy C, A, E, B

    Ze składników mineralnych w ziemniakach obecne są spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości wapń oraz działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan.

    Są też źródłem cennego białka roślinnego.

    SKŁADNIKI

    kilka ziemniaków

    litr oleju

    sól

    ketchup/przecier pomidorowy

    sól/pieprz

    czosnek

    WYKONANIE

    Sposób nr 1 (garnek)

    Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy.

    Kroimy na plastry i odstawiamy na sitko, by wyschły.

    Wlewamy olej do garnka i rozgrzewamy do wysokiej temperatury.

    Wrzucamy do niego ziemniaki – powinny leżeć pokryte olejem.

    Pieczemy je, aż się zarumienią.

    Odsączamy je z tłuszczu i gotowe!

    Sposób nr 2 (piekarnik)

    Pokrojone ziemniaki spryskujemy odrobiną oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

    Przyprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem!

    Gotowe!

    A wy jak robicie pieczone ziemniaki? Z czym je serwujecie?

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY