Więcej...

    Pizza karnawałowa

    Pizza - potrawa ze słonecznej Italii idealnie smakuje i poprawia humor w styczniowy czas. Jej smak jest dobrze znany każdemu – połączenie drożdżowego ciasta, sera, pieczarek i innych składników wciąż cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Żeby nie było ma też witaminy: A, C, tiaminę, ryboflawinę, B6, B12, kwas foliowy. Zawiera też minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas, cynk, miedź, mangan, selen.

    SKŁADNIKI

    • 21 g drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 250 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 4 łyżki oliwy z oliwek

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem w małej ilości zimnej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

    Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę.

    Następnie ciasto zagniatamy i formujemy na okrągłą pizzę. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

    Na wierzchu układamy ulubione składniki (pieczarki, ser, cebulę, rukole)  i pieczemy w temperaturze 225°C, aż pizza będzie chrupiąca!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY