Krewetki:
– Są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka.
– Mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne.
– Mają mało kalorii – w 100 gramach produktu jest ich zaledwie 86.
– Zawierają witaminy z grupy B.
– Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor, żelazo, magnez i cynk.
Sałatka z krewetkami
Krewetki kupuję nieobgotowane, bowiem dłużej je można dusić i lepiej przechodzą aromatem przypraw.
Duszę je (ok. 15 minut) na maśle z papryczką pepperoni, czosnkiem i lekko solę.
Można też je podlać białym winem.
Następnie odlewam nadmiar sosu, by polać nim całość na końcu.
Na półmisek wykładam miks sałat i rukolę, dużo pomidorków koktajlowych, a następnie ostygnięte już krewetki.
Zredukowanym sosem polewam całość.
Smacznego!
zdjęcia/tekst: Kasia Krauss