Przeziębienie, infekcja? Zastosuj antybiotyki prosto z natury

Przeziębienie, infekcja? Zastosuj antybiotyki prosto z natury
Fot. Freepik

Jesienny czas sprzyja przeziębieniom. Kaszel, katar, ból gardła zwykle sygnalizują początek infekcji. Często już wtedy sięgamy po leki.  Tymczasem w walce z chorobą możemy dodatkowo wspomóc swój organizm naturalnymi antybiotykami.

Imbir

W okresie jesienno-zimowym w większych ilościach pojawia się na sklepowych półkach. Zwykle kojarzony jest z działaniem silnie rozgrzewającym. Warto jednak wiedzieć, że wykazuje on także działanie przeciwgorączkowe i napotne. Idealnie sprawdzi się w początkach przeziębienia, kiedy odczuwamy dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych, ponieważ wspomaga wykrztuszanie. Ponadto imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, wspiera układ pokarmowy i immunologiczny, toteż nie bez powodu zalicza się go do roślin leczniczych. Świeży imbir dodany do herbaty na co dzień, będzie wspomagał naszą odporność.

Czosnek

Czosnek, podobnie jak imbir, korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe, gdyż pomaga w odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny. Wspomaga organizm w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, nie uszkadzając jednocześnie naturalnej flory bakteryjnej organizmu człowieka. Intensywny zapach czosnku jest związany z zawartością w tym warzywie olejku lotnego złożonego z różnych związków, mających działanie antybiotyczne. Czosnek zawiera także siarkę. Pomaga w infekcjach dróg moczowych. Ma właściwości przeciwrobacze, z czego znany był w medycynie ludowej oraz przeciwgrzybicze. Najlepiej działa świeżo starty lub rozgnieciony przez praskę.

Miód

Miód wspomaga nasz układ odpornościowy i ma właściwości przeciwzapalne. Ma działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne – pomaga leczyć rany. Zawarte w nim enzymy pochodzą z gruczołów ślinowych pszczół. Zawiera również wiele składników i minerałów, przez co jest odżywczy, dlatego szczególnie warto go stosować w czasie osłabienia organizmu. Wpływa kojąco w chorobach oskrzeli. Rozgrzewa. Miód często jest dodawany do gorącej herbaty. To błąd, bo wówczas traci swoje cenne właściwości. Aby je zachował, powinien być wlany do napoju o temperaturze nieprzekraczającej 40 st. C.

Kurkuma i cynamon

Kurkuma wykazuje działanie przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Warto stosować ją nie tylko w przypadku wystąpienia infekcji, ale również profilaktycznie – uwzględniając ją w naszym menu, ponieważ wspomaga układ odpornościowy i trawienie.

O cynamonie często przypominamy sobie w sezonie jesienno-zimowym i zwykle spożywamy go wtedy z pieczonymi jabłkami. I bardzo dobrze, bo cynamon – podobnie jak kurkuma – zawiera przeciwutleniacze, dlatego świetnie wspomaga naszą odporność na co dzień jak i pomaga w redukcji stanów zapalnych. Posiada też właściwości grzybobójcze i antybakteryjne. Wspomaga leczenie zmian w obrębie jamy ustnej. Dobrze jednak wiedzieć, że powinny go unikać osoby z chorobą wrzodową i skłonnością do krwotoków.

Cytryna

Zwykle działanie lecznicze cytryny kojarzone jest z zawartością w niej witaminy C. Herbata z cytryną rozgrzewa. Warto wiedzieć, że nie tylko sok z cytryny wspomoże leczenie infekcji. Okazuje się, że dużo kwasu askorbinowego znajdziemy również w skórce cytryny. Witamina C traci swoje właściwości w wysokich temperaturach, ponadto cytryna w połączeniu z gorącą herbatą tworzy szkodliwy związek – cytrynian glinu. Dlatego pamiętajmy, by plasterek cytryny dodawać do przestudzonej, a nie gorącej herbaty.

Zioła w walce z infekcjami – szałwia i lipa

Szałwia lekarska kojarzona jest najczęściej z płukankami na gardło i faktycznie herbatka zastosowana zewnętrznie idealnie sprawdzi się przy stanach zapalnych gardła, migdałków i pomoże powstrzymać dalszy rozwój infekcji.  Szałwia okaże się także pomocna w przypadku zwalczania aft, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne i wirusowe oraz pleśniawek, bo działa grzybobójczo.

Herbatkę z lipy także warto mieć w swojej domowej apteczce. Działa napotnie, dlatego dobrze ją wypić w przypadku wysokiej gorączki, ale nie należy jej podawać dzieciom do 4 lat. Napar z lipy ma właściwości przeciwzapalne, osłaniające i powlekające, toteż idealnie sprawdzi się w walce z kaszlem i bólem gardła.

Mikstura wspomagająca walkę z infekcją

Kawałek imbiru (wielkość 2cm x 1cm) obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce. Zmiażdżyć lub wycisnąć przez praskę 5 ząbków czosnku. Zalać wszystko wrzątkiem. Gdy woda ostygnie do minimum 40 st., dodać sok z połówki cytryny i 3 łyżki miodu.

Do mikstury możemy też dodać startą skórkę z cytryny oraz pół łyżeczki cynamonu albo kurkumę.

Miksturę należy spożywać 2-3 razy dziennie.

Pamiętajmy, że korzystanie z naturalnych produktów, przypraw i ziół ma wspomóc walkę z infekcją i nie należy wykluczać przy tym zaleceń lekarza i leczenia farmakologicznego. Przed zastosowaniem naturalnych antybiotyków warto upewnić się, czy nie mamy przeciwskazań do ich spożycia, stosowania.

Źródła:

Maria Treben. Apteka Pana Boga. Porady i praktyczne zastosowania ziół leczniczych.

https://www.zielnik-apteczny.pl/wlasciwosci-ziol/lipa/

https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/przyprawy/cynamon-korzystne-dzialanie-na-organizm-jakie-sa-wlasciwosci-cynamonu/9z83yx3#cynamon-przeciwwskazania-do-stosowania

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/szalwia-lekarska-zastosowanie-dzialanie-i-wlasciwosci-aa-GX65-7mht-Apcc.html

https://dziendobry.tvn.pl/zdrowie/zdrowe-odzywianie/skorka-z-cytryny-wlasciwosci-lecznicze-jak-zrobic--dzien-dobry-tvn-da1620

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-cytrusy-to-glowne-zrodlo-witaminy-c/

https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/jakie-wlasciwosci-ma-cytryna/