Ptysie
SKŁADNIKI
– Mleko 3,2% – 100 ml
– Woda – 100 ml
– Masło – 50 g
– Mąka pszenna – 150g
– Mąka ziemniaczana – 1-2 łyżeczki
– Jaja – 3 szt.
WYKONANIE
Mleko z wodą i masłem lekko zagotować. Do ciepłego wywaru dodać mąkę i energicznie mieszać do momendu otrzymania jednolitej masy. Gotową masę, jeszcze ciepłą wrzucić do miksera i miksować na średnich obrotach, kiedy ciasto straci temperaturę, dodać mąkę ziemniaczaną i znów miksować. Kiedy ciasto będzie wystudzone dodawać pojedynczo jajka. Masa na koniec powinna być jednolita, bez grudek i ciągnąca.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy na blaszce kształt ptysiów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni (góra, dół) przez ok 20-25 minut do czasu aż ptysie będą złociste.
Kiedy ptysie są w piekarniku możemy przygotować masę wypełniającą. Potrzebować będziemy 250 ml zimnej śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone. 3-4 łyżeczki cukru pudru. Zimną śmietankę miksujemy aż stężeje, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo serek mascarpone wraz z cukrem pudrem. Taką masą po upieczeniu przekładamy ptysie.
Dodatkowo ptysie można delikatnie polać rozpuszczoną czekoladą deserową z odrobiną oleju.
tip: Pamiętaj, po upieczeniu, daj ptysiom odrobinę odpocząc, następnie przekrój je na pół i wypełnij wówczas masą.
zdjęcia/przepis: Karolina Frączkowska