Więcej...

    Pyszne domowe ptysie

    Szukasz pomysłu na świąteczne słodkości? Co powiesz na pyszne ptysie? Są tak smaczene, że na samą myśl o nich leci nam ślinka...

    Ptysie

    SKŁADNIKI

    – Mleko 3,2% – 100 ml
    – Woda – 100 ml
    – Masło – 50 g
    – Mąka pszenna – 150g
    – Mąka ziemniaczana – 1-2 łyżeczki
    – Jaja – 3 szt.

    WYKONANIE

    Mleko z wodą i masłem lekko zagotować. Do ciepłego wywaru dodać mąkę i energicznie mieszać do momendu otrzymania jednolitej masy. Gotową masę, jeszcze ciepłą wrzucić do miksera i miksować na średnich obrotach, kiedy ciasto straci temperaturę, dodać mąkę ziemniaczaną i znów miksować. Kiedy ciasto będzie wystudzone dodawać pojedynczo jajka. Masa na koniec powinna być jednolita, bez grudek i ciągnąca.

    Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy na blaszce kształt ptysiów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni (góra, dół) przez ok 20-25 minut do czasu aż ptysie będą złociste.

    Kiedy ptysie są w piekarniku możemy przygotować masę wypełniającą. Potrzebować będziemy 250 ml zimnej śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone. 3-4 łyżeczki cukru pudru. Zimną śmietankę miksujemy aż stężeje, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo serek mascarpone wraz z cukrem pudrem. Taką masą po upieczeniu przekładamy ptysie.

    Dodatkowo ptysie można delikatnie polać rozpuszczoną czekoladą deserową z odrobiną oleju.

    tip: Pamiętaj, po upieczeniu, daj ptysiom odrobinę odpocząc, następnie przekrój je na pół i wypełnij wówczas masą.

    zdjęcia/przepis: Karolina Frączkowska

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY