Więcej...

    Seromakowiec z kozim serem

    Pora na codzienną dawkę słodkości? A może zamiast tradycyjnego sernika upieczesz na święta sernikomakowiec...

    Seromakowiec z kozim serem

    SKŁADNIKI  NA MASĘ MAKOWĄ

    • 250 g zmielonego maku
      • 2 jajka
      • 40 g cukru
      • 3 łyżki wiórków kokosowych
      • 20 g orzechów laskowych i rodzynek
      • 3 łyżki miodu

    SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ

    • 400 g sera półtłustego
      • 90 g sera koziego twarogowego
      • 100 g śmietany 30-procentowej
      • 100 g cukru
      • 3 jajka

    WYKONANIE

    Przygotowanie masy makowej. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę. Do maku dodaj żółtka, posiekane bakalie oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy makowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj aż połączą się składniki. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Całość piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce.

    Przygotowanie masy serowej

    Sery zmiel trzykrotnie. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dodaj wszystkie składniki i ponownie zmiksuj, aż masa będzie jednorodna. Do tortownicy o średnicy 26 cm włóż na środek wcześniej upieczony makowiec i zalej go masą serową. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączonym termoobiegiem i piecz przez około 45 minut. Ser powinien być ścięty. Po upieczeniu odstaw na bok do wystudzenia, sernik powinien lekko opaść na brzegach. Ciasto odwróć do góry dnem i podawaj dobrze schłodzone.

    Przepis pochodzi z książki pt. Ciastecznik – przepisy na sezonowe ciastka i desery autor: Daniel Coceancig, wyd. Laurum

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY