Seromakowiec z kozim serem
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
- 250 g zmielonego maku
• 2 jajka
• 40 g cukru
• 3 łyżki wiórków kokosowych
• 20 g orzechów laskowych i rodzynek
• 3 łyżki miodu
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 400 g sera półtłustego
• 90 g sera koziego twarogowego
• 100 g śmietany 30-procentowej
• 100 g cukru
• 3 jajka
WYKONANIE
Przygotowanie masy makowej. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę. Do maku dodaj żółtka, posiekane bakalie oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy makowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj aż połączą się składniki. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Całość piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce.
Przygotowanie masy serowej
Sery zmiel trzykrotnie. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dodaj wszystkie składniki i ponownie zmiksuj, aż masa będzie jednorodna. Do tortownicy o średnicy 26 cm włóż na środek wcześniej upieczony makowiec i zalej go masą serową. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączonym termoobiegiem i piecz przez około 45 minut. Ser powinien być ścięty. Po upieczeniu odstaw na bok do wystudzenia, sernik powinien lekko opaść na brzegach. Ciasto odwróć do góry dnem i podawaj dobrze schłodzone.
Przepis pochodzi z książki pt. Ciastecznik – przepisy na sezonowe ciastka i desery autor: Daniel Coceancig, wyd. Laurum