Zielone…
Delikatne i mają miękką skórkę, której nie trzeba obierać. Jemy je lekko przesmażone na maśle czy oliwie lub krótko obgotowujemy. Pasują do wszelkiego rodzaju sałatek, ryb czy mięs z grilla. Można je drobno posiekać i doprawić pomodorkami, czosnkiem – wtedy będą idealnie pasować do pieczonej ryby.
Białe…
Trzeba je obrać z włókien, a po obraniu są bardzo kruche. Najczęściej gotujemy je na wolnym ogniu w dużej ilości wody z solą i masłem. Ważne, aby były dobrze ugtowane, bo inaczej mogą mieć posmak lekkiej goryczki. Białe szparagi to idealny produkt na grilla, dodatek do mięs oraz na zupę.
Szparagi serwowane są na różne sposoby. Isnieje jednak jedno połączenie – genialne… jajko. Poza tym do szparagów najbardziej pasuja słone produkty nabiałowe, masło, mięta, cytrna, oliwa extra virgin, orzechy ziemne, ziemniaki, czarne trufle, ryby morskie oraz grzyby – jeśli są świeże i delikatne.
Walory zdrowotne, co zawierają:
– Kwas foliowy (opóźnia procesy starzenia)
– Witaminy A i E (pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci)
– Asparaginy (regulują gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i wspomagają pracę nerek)
– Żelazo (niezbędne dla kobiet)
– Potas (usuwa nadmiar wody z organizmu)
Nic tylko trzeba jeść je przez cały sezon, czyli do końca czerwca!
autor: redakcja Damosfery