Więcej...

    Tak, my też lubimy dania w słoiku

    Moda na dania zapakowane do słoika wystartowała na dobre. Ta domowa robota bardzo nam się podoba, bo do słoika można zapakować warstwy sałatki lub innego posiłku. Dania przygotowane w słoiku nie mogą jednak stać w nich tak długo jak przetwory pasteryzowane, ale większość kompozycji przetrwa w lodówce bez szwanku dwa lub trzy dni. To idealne rozwiązanie, by co dzień nie przygotowywać posiłków, a zaoszczędzony w ten sposób czas przeznaczyć na relaks!

     

    Zalety dań w słoikach:

    Szkło jest modne. Ostatnio sporo się mówi w mediach o potencjalnym ryzyku dla zdrowia związanym z korzystaniem z plastikowych pojemników spożywczych. Jeśli chodzi o przechowywanie i odgrzewanie jedzenia w pojemnikach szklanych, również popularnych w Polsce słoikach typu twist, nie musisz absolutnie niczego się obawiać. Wyrzuć wszystkie pojemniki z plastiku i zrób miejsce na słoiki. Można ich używać nieskończenie wiele razy, można je myć w zmywarce, mogą też trafić prosto z lodówki do kuchenki mikrofalowej (pamiętaj jedynie o zdjęciu wieczka).

    Łatwe komponowanie posiłków. Jeżeli przygotowałeś wszystkie składniki z wyprzedzeniem, możesz pakować posiłki do słoików z wydajnością linii montażowej.

    Zachowywanie świeżości. Odpowiednie rozmieszczenie warstw i szczelne zamknięcie słoika gwarantują, że jedzenie zachowa świeżość przez kilka dni.

    Błyskawiczne sprzątanie. Słoiki łatwo się myje, zarówno w domu, jak i w pracy. Jeżeli umyjesz je w zmywarce, będziesz mieć pewność, że są również sterylne.

    Łatwa kontrola porcji. Słoiki pozwalają kontrolować wielkość spożywanych posiłków, co wcale nie jest takie łatwe, gdy lunch zwykle jada się na mieście. W większości fast foodów nie można modyfikować wielkości porcji, więc nawet jeśli zamówisz coś zdrowego, istnieje ryzyko, że zjesz za dużo.

    Przepis na nocna owsiankę z jabłkami i cynamonem

    To jedno z cud dań, naszych ulubionych. Powód?  Owsianki nie trzeba gotować, wystarczy pozostawić ją na noc w słoiku. To niezwykle prosty przepis, który umożliwia stworzenie niemal dowolnej kombinacji smaków.

    SKŁADNIKI

    Słoik 500 ml

    1 szklanki grubych (tradycyjnych) płatków owsianych 125 ml

    1 łyżka orzechów pekan, posiekanych 15 ml

    1 łyżeczka mielonego cynamonu 5 ml

    1 szklanki mleka 60 ml

    1 szklanki naturalnego jogurtu greckiego 60 ml

    1 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego 60 ml

    1 łyżka płynnego miodu 15 ml

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 ml

    WYKONANIE

    Do słoika wrzucamy płatki owsiane, orzechy pekan i cynamon.

    DodajEMY jogurt, mleko, mus jabłkowy, miód i ekstrakt z wanilii.

    Dobrze mieszamyj, a potem zamykamy słoik i wstrząsamy nim energicznie, aby płatki dokładnie pokryły się płynem.

    Wstaw iamy noc do lodówki. Podawajemy zimne albo zdejmujemy wieczko i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na dużą moc przez 1 minutę lub do całkowitego ogrzania.

    Wskazówka:

    W górnej części słoika warto pozostawić nieco miejsca, żeby po potrząśnięciu pojemnikiem składniki mogły się dobrze wymieszać.

    autor: Redakcja Damosfery

    Przepis pochodzi z książki „Wielka księga dań w słoiku” Tanya Linton, wyd. MT Biznes

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY