Zalety dań w słoikach:
Szkło jest modne. Ostatnio sporo się mówi w mediach o potencjalnym ryzyku dla zdrowia związanym z korzystaniem z plastikowych pojemników spożywczych. Jeśli chodzi o przechowywanie i odgrzewanie jedzenia w pojemnikach szklanych, również popularnych w Polsce słoikach typu twist, nie musisz absolutnie niczego się obawiać. Wyrzuć wszystkie pojemniki z plastiku i zrób miejsce na słoiki. Można ich używać nieskończenie wiele razy, można je myć w zmywarce, mogą też trafić prosto z lodówki do kuchenki mikrofalowej (pamiętaj jedynie o zdjęciu wieczka).
Łatwe komponowanie posiłków. Jeżeli przygotowałeś wszystkie składniki z wyprzedzeniem, możesz pakować posiłki do słoików z wydajnością linii montażowej.
Zachowywanie świeżości. Odpowiednie rozmieszczenie warstw i szczelne zamknięcie słoika gwarantują, że jedzenie zachowa świeżość przez kilka dni.
Błyskawiczne sprzątanie. Słoiki łatwo się myje, zarówno w domu, jak i w pracy. Jeżeli umyjesz je w zmywarce, będziesz mieć pewność, że są również sterylne.
Łatwa kontrola porcji. Słoiki pozwalają kontrolować wielkość spożywanych posiłków, co wcale nie jest takie łatwe, gdy lunch zwykle jada się na mieście. W większości fast foodów nie można modyfikować wielkości porcji, więc nawet jeśli zamówisz coś zdrowego, istnieje ryzyko, że zjesz za dużo.
Przepis na nocna owsiankę z jabłkami i cynamonem
To jedno z cud dań, naszych ulubionych. Powód? Owsianki nie trzeba gotować, wystarczy pozostawić ją na noc w słoiku. To niezwykle prosty przepis, który umożliwia stworzenie niemal dowolnej kombinacji smaków.
SKŁADNIKI
Słoik 500 ml
1 szklanki grubych (tradycyjnych) płatków owsianych 125 ml
1 łyżka orzechów pekan, posiekanych 15 ml
1 łyżeczka mielonego cynamonu 5 ml
1 szklanki mleka 60 ml
1 szklanki naturalnego jogurtu greckiego 60 ml
1 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego 60 ml
1 łyżka płynnego miodu 15 ml
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 ml
WYKONANIE
Do słoika wrzucamy płatki owsiane, orzechy pekan i cynamon.
DodajEMY jogurt, mleko, mus jabłkowy, miód i ekstrakt z wanilii.
Dobrze mieszamyj, a potem zamykamy słoik i wstrząsamy nim energicznie, aby płatki dokładnie pokryły się płynem.
Wstaw iamy noc do lodówki. Podawajemy zimne albo zdejmujemy wieczko i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej ustawionej na dużą moc przez 1 minutę lub do całkowitego ogrzania.
Wskazówka:
W górnej części słoika warto pozostawić nieco miejsca, żeby po potrząśnięciu pojemnikiem składniki mogły się dobrze wymieszać.
autor: Redakcja Damosfery
Przepis pochodzi z książki „Wielka księga dań w słoiku” Tanya Linton, wyd. MT Biznes