Więcej...

    Takiego przepisu na kalafiora nie znacie

    Choć kalafior jest dość częstym gościem na naszych stołach, mało kto zdaje sobie sprawę jak zdrowym warzywem jest.

    Kalafior

    – Chroni przed powstawaniem i rozrostem komórek nowotworowych.

    – Duża zawartość błonnika sprzyja lepszej pracy jelit.

    – Zawiera potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedz, jod i fluor.

    – Posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu.

    Przepis na kalafiora Kasi Krauss:

    Kalafiora jemy m.in. w sałatkach lekko zblanszowany lub ugotowany i podawany z bułką tartą smażoną na maśle. Większość z nas zna kalafiora w kolorze białym. Jednak niedawno odkryłam na bazarze pod Halą Mirowską jego inne odcienie,  mianowicie żółtawy i fioletowy. Osobiście przypadł mi do gustu bardziej ten żółtawy.

    Czasem, gdy wracam do domu zmęczona, a jednocześnie głodna okrutnie,  a jest już zbyt późna pora do jedzenia – przygotowuję sobie warzywa na patelni.

    Wrzucam na patelnię wszystko, co mam. Tym razem w czeluściach mojej lodówki znalazłam żółtego kalafiora, cukinię i pomidory, no i oczywiście czosnek, cebulę i papryczkę chilli, ale te składniki  zawsze są u mnie.

    Rozgrzałam na patelni olej rzepakowy,  wrzucam wszystko razem, solę i … no cóż, nie to, że nie jestem skromna, ale niebo w gębie!

    Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY