Kalafior
– Chroni przed powstawaniem i rozrostem komórek nowotworowych.
– Duża zawartość błonnika sprzyja lepszej pracy jelit.
– Zawiera potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedz, jod i fluor.
– Posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu.
Przepis na kalafiora Kasi Krauss:
Kalafiora jemy m.in. w sałatkach lekko zblanszowany lub ugotowany i podawany z bułką tartą smażoną na maśle. Większość z nas zna kalafiora w kolorze białym. Jednak niedawno odkryłam na bazarze pod Halą Mirowską jego inne odcienie, mianowicie żółtawy i fioletowy. Osobiście przypadł mi do gustu bardziej ten żółtawy.
Czasem, gdy wracam do domu zmęczona, a jednocześnie głodna okrutnie, a jest już zbyt późna pora do jedzenia – przygotowuję sobie warzywa na patelni.
Wrzucam na patelnię wszystko, co mam. Tym razem w czeluściach mojej lodówki znalazłam żółtego kalafiora, cukinię i pomidory, no i oczywiście czosnek, cebulę i papryczkę chilli, ale te składniki zawsze są u mnie.
Rozgrzałam na patelni olej rzepakowy, wrzucam wszystko razem, solę i … no cóż, nie to, że nie jestem skromna, ale niebo w gębie!
Kasia Krauss