Więcej...

    Tarta malinowa na cieście francuskim

    Pieczemy w damosferowej kuchni pyszne ciasto z malinami!

    Tarta malinowa

    SKŁADNIKI

    – 1 arkusz ciasta francuskiego

    – 200 g malin

    – 2 żółtka

    – 500 ml mleka

    – 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    – 50 g cukru

    – 20 g masła4

    – 1 jajko

    WYKONANIE

    Załóż brzegi ciasta francuskiego na wierzch. Nie musisz robić tego precyzyjnie, ciasto powinno zachować nieco niestaranny wygląd.

    Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z włączonym termoobiegiem i piecz przez 20 minut.

    Mleko zagotuj z cukrem i masłem. Żółtka zmiksuj z mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj masę do mleka i ciągle mieszając, podgrzewaj na średniej mocy palnika tak długo, aż powstanie budyń. Odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia.

    Wierch upieczonego ciasta francuskiego wyłóż masą budyniową i udekoruj malinami. Posyp cukrem pudrem.

    Smacznego!

    Przepis z książki: Ciastecznik, autor: Daniel Coceancig

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY