Tarta malinowa
SKŁADNIKI
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 200 g malin
– 2 żółtka
– 500 ml mleka
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 50 g cukru
– 20 g masła4
– 1 jajko
WYKONANIE
Załóż brzegi ciasta francuskiego na wierzch. Nie musisz robić tego precyzyjnie, ciasto powinno zachować nieco niestaranny wygląd.
Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z włączonym termoobiegiem i piecz przez 20 minut.
Mleko zagotuj z cukrem i masłem. Żółtka zmiksuj z mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj masę do mleka i ciągle mieszając, podgrzewaj na średniej mocy palnika tak długo, aż powstanie budyń. Odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Wierch upieczonego ciasta francuskiego wyłóż masą budyniową i udekoruj malinami. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis z książki: Ciastecznik, autor: Daniel Coceancig