Więcej...

    Tatarskie czebureki z farszem mięsno-serowym i sosem

    Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne! Skusicie się?

    Tatarskie czeberuki

    Składniki na ciasto:

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka masła
    • 1 jajko
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki cukru
    • 1 łyżka spirytusu

    Składniki na farsz:

    • 700 g mięsa wieprzowo-wołowego
    • 2 średnie cebule
    • 2 łyżki oleju
    • 100 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
    • 100 ml jogurtu naturalnego
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • sól, pieprz i majeranek do smaku

    Składniki na sos:

    • 300 g serka topionego ze szczypiorkiem MSM Mońki
    • 100 ml jogurtu naturalnego

    Wykonanie:

    Wodę, masło, sól i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać pozostała mąkę, dodać żółtko jajka (białko zostawić), sól, ostudzoną wodę z mąką oraz spirytus. Zarobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

    W międzyczasie pokroić  cebule w kostkę, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia i dodać do mięsa. Dodać również pokrojony w kostkę ser żółty, jogurt, posiekaną natkę pietruszki, oraz przyprawy do smaku.  Całość dokładnie wyrobić ręką.

    Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i talerzykiem deserowym lub garnkiem podobnych rozmiarów wyciąć krążki (o średnicy około 15 cm). Na każdy krążek nałożyć dużą łyżkę farszu i zlepić pierogi, smarując łączenie białkiem jajka. Dla wzmocnienia brzegów można widelcem powtórzyć zlepianie.

    Tak przygotowane pierogi usmażyć na patelni na średnio rozgrzanym oleju (optymalna głębokość oleju w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe.

    Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym.

    Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

    Smacznego!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY