Więcej...

    W kaszy siła i zdrowie

    W kaszy jęczmiennej znaleźć można  witaminy z grupy B, witaminę K, niacynę, kwas foliowy, sole mineralne taki takie jak krzem, cynk, wapń, mangan i miedź. Z kolei zawartość witaminy E oraz kwasu foliowego chroni przed niedokrwistością. Witaminy z grupy B niwelują stres oraz wpływają na poprawę  pamięci i koncentracji. Polecamy przepis na sałatkę z tą kaszą w roli głównej.

     

    PRZEPIS NA PYSZNĄ I ZDROWĄ SAŁATKĘ

    SKŁADNIKI

    2 papryki, 1/2 czerwonej cebuli, 1 szklanka kaszy jęczmiennej, pęczek świeżej pietruszki.

    SKŁADNIKI NA SOS

    Łyżeczka naturalnego miodu łyżeczka octu jabłkowego, łyżka musztardy (można podwoić).

    PRZYGOTOWANIE

    Kasza – szklankę kaszy należy wypłukać na sicie. Zagotować 2 szklanki osolonej wody, dodać do niej kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu ok. 20 minut.

    Nie mieszać w tym czasie.

    Po wchłonięciu wody można zostawić kaszę przez chwilę na gazie, aby się lekko wyprażyła.

    Pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać i wymieszać.

    Na koniec dodać sos.

    Sałatka idealna do różnego rodzaju mięsa, ale równie smaczna też solo.

    Smacznego!

    Redakcja Damosfery

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY