W zależności od pory roku, humoru, ochoty gotuję mniej lub bardziej wyszukane dania.
Bardzo fajny zestaw, który się sprawdza to:
- Zupa krem z papryki i fety
Składniki: 2 kg papryki czerwonej, oliwa, papryczka chili, ser feta, ząbek czosnku
Paprykę opiekamy, a następnie zdejmujemy z niej skórkę. Dusimy na oliwie, dodajemy jedną papryczkę chili z pestkami (jeśli lubimy ostre jedzenie), potem dodajemy ser feta, ząbek czosnku i wszytko razem miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi płatkami migdałów.
Ziemniaki pieczone z szalotką
Składniki: ziemniaki, czosnek, szalotka, zioła (pietruszka, tymianek, rozmaryn), oliwa sól, pieprz grubo mielony
Ziemniaki kroimy w łódki na 6 lub 8 części, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sól, pieprz grubo mielony, czosnek pokrojony w plasterki, szalotkę pokrojoną w pióra, zioła wedle uznania – tym razem były to: pietruszka, koperek, tymianek i rozmaryn, polewamy oliwą i mieszamy. Następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ok 30-40 min – trzeba sprawdzić co jakiś czas ich miękkość. Ziemniaków NIE obgotowujemy wcześniej.
Sieja faszerowana zapiekana w piecu
Składniki: sieja (lub inna ryba, np. pstrąg lub dorada), szalotka, czosnek, koperek, pietruszka, masło, sól, pieprz, cytryna.
Wyfiletowaną rybę należy nafaszerować szalotką pokrojoną w pióra, czosnkiem pokrojonym w plastry, koperkiem, pietruszką, masłem, solą, pieprzem i cytryną. Następnie zawijamy ją w folię i pieczemy ok. 20-35 min.
Sałatka
Składniki: Roszponka, pomidorki koktajlowe, melon, trochę soli, pieprz grubo mielony, oliwa.
Katarzyna Krauss