Nasze propozycje:
Wegańska galareta
Składniki:
1 opakowanie tofu marynowanego
2 marchewki
szklanka zielonego groszku
0,5 litra bulionu warzywnego
1,5 łyżeczki agaru
sos sojowy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy bulion warzywny i bardzo sowicie doprawiamy solą i pieprzem. Bulion musi być bardzo mocno doprawiony.
Z przygotowanego, gotującego się bulionu odlewamy pół szklanki, wsypujemy agar i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do pozostałego bulionu i cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.
Tofu namoczone w sosie sojowym, kroimy w małą kostkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w cienkie plastry. W miseczce układamy na dnie marchewkę, dodajemy tofu, wsypujemy groszek i zalewamy bulionem. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki. Po około 3 godzinach podajemy z cytryną lub octem.
Wegański majonez
Składniki:
1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
1 ½ łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
¼ łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)*
1 łyżeczka suszonych drożdży nieaktywnych*
sól, pieprz
1 szklanki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy)
*dodanie tych składników nie jest konieczne ale bardzo wzbogaca smak majonezu
Przygotowanie:
Mleko, ocet wlewamy do kielicha blendera i mieszamy przez chwilkę. Dodajemy musztardę, drożdże, czarną sól i znów chwilę mieszamy. Następnie bardzo powoli wlewamy olej aż masa zacznie gęstnieć do konsystencji majonezu. Dodajemy sól i pieprz do smaku i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoiczka średniej wielkości. Przechowujemy w lodówce. Dla urozmaicenia smaku można dodać np. nasiona czarnuszki.
Wegański aromatyczny pasztet z cieciorki
Składniki:
1 szklanka suchej cieciorki
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 duża cebula
1 duża marchewka
3 łyżki sosu sojowego
150 ml oleju
½ szklanki uprażonego na patelni słonecznika
1 kopiasta łyżeczka cząbru
2 łyżeczki lubczyka
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 szklanki wody do kaszy jaglanej
½ szklanki wody do masy pasztetowej
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy obficie wodą i moczymy 12 h, np. na noc. Następnie płuczemy i gotujemy ok. 1,5 h.
Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklanki wody i gotujemy na małym ogniu aż zmięknie. Na patelni podsmażamy (ok. 2 minuty) pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę, razem z zielem angielskim, liściem laurowym, cząbrem, lubczykiem, kminem rzymskim. Wyjmujemy ziele i liść laurowy.
Łączymy ciecierzycę, kaszę jaglaną, cebulę i marchewkę oraz przyprawy – mieszamy i blenderujemy dodając olej i wodę, sos sojowy aż do uzyskania gładkiej masy. Masa powinna być średniej gęstości. Dodajemy ziarno słonecznika, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy łyżką. Dodajemy sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Smak powinien być bardzo wyrazisty. Przekładamy do foremki posmarowanej olejem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut. Kroimy po pełnym wystudzeniu.
Mazurek chałwowo-orzechowy
Proporcje na dużą prostokątną formę do pieczenia.
Składniki na ciasto:
ćwierć kg mąki pszennej
100 gram mąki ziemniaczanej
100 gram cukru pudru
200 gram zimnej margaryny wegańskiej, np. alsan lub 100 gram oleju kokosowego
Składniki na masę:
400 gram chałwy wegańskiej
puszka schłodzonego mleka kokosowego
około 200 gram dowolnych orzechów (najlepiej różne)
Składniki na wierzch:
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka oleju kokosowego
łyżka mleka kokosowego
orzechy, migdały do dekoracji
Do suchych składników dodać margarynę lub olej kokosowy. Posiekać i połączyć składniki. Jeżeli będzie za suche, dodać odrobinę zimnej wody. Wyrobić szybko ciasto.
Formę natłuścić i rozprowadzić równo warstwę ciasta.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około pół godziny.
Chałwę rozdrobnić, wymieszać dokładnie ze śmietaną kokosową i orzechami. Wyłożyć na ostudzony spód ciasta.
Czekoladę pokruszyć i podgrzewać w garnku, mieszając. Kiedy się rozpuści dodać łyżkę oleju kokosowego, zamieszać. Dodać łyżkę śmietany kokosowej, wymieszać. Uzyskaną masę czekoladową rozprowadzić na warstwie chałwy.
Udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.
Wszystkie potrawy smakują przepysznie, spróbujcie, a jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się pieknym górskim otoczeniu, zapraszamy na WEGE WAKACJE!
zdjęcia: Karina Jankowska