Więcej...

    Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc

    Wspólnie z wegetarianie.pl przygotowałyśmy przepisy na wega pasztet, majonez, galaretkę i mazurek! Smakują przepysznie, spróbujcie! Jak mawiał Albert Einstein: nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej.

     

    Nasze propozycje:

    Wegańska galareta

    Składniki:

    1 opakowanie tofu marynowanego

    2 marchewki

    szklanka zielonego groszku

    0,5 litra bulionu warzywnego

    1,5 łyżeczki agaru

    sos sojowy

    sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Gotujemy bulion warzywny i bardzo sowicie doprawiamy solą i pieprzem. Bulion musi być bardzo mocno doprawiony.

    Z przygotowanego, gotującego się bulionu odlewamy pół szklanki, wsypujemy agar i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do pozostałego bulionu i cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.

    Tofu namoczone w sosie sojowym, kroimy w małą kostkę. Ugotowaną marchewkę kroimy w cienkie plastry. W miseczce układamy na dnie marchewkę, dodajemy tofu, wsypujemy groszek i zalewamy bulionem. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki. Po około 3 godzinach podajemy z cytryną lub octem.

    Wegański majonez

    Składniki:

    1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego

    1 ½  łyżki octu jabłkowego

    1 łyżeczka musztardy

    ¼ łyżeczki czarnej soli  (Kala Namak)*

    1 łyżeczka suszonych drożdży nieaktywnych*

    sól, pieprz

    1 szklanki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy)

    *dodanie tych składników nie jest konieczne ale bardzo wzbogaca smak majonezu

    Przygotowanie:

    Mleko, ocet wlewamy do kielicha blendera i mieszamy przez chwilkę. Dodajemy musztardę, drożdże, czarną sól i znów chwilę mieszamy. Następnie bardzo powoli wlewamy olej aż masa zacznie gęstnieć do konsystencji majonezu. Dodajemy sól i pieprz do smaku i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoiczka średniej wielkości. Przechowujemy w lodówce. Dla urozmaicenia smaku można dodać np. nasiona czarnuszki.

    Wegański aromatyczny pasztet z cieciorki

    Składniki:

    1 szklanka suchej cieciorki

    1 szklanka suchej kaszy jaglanej

    1 duża cebula

    1 duża marchewka

    3 łyżki sosu sojowego

    150 ml oleju

    ½ szklanki uprażonego na patelni słonecznika

    1 kopiasta łyżeczka cząbru

    2 łyżeczki lubczyka

    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

    4 listki laurowe

    4 ziarenka ziela angielskiego

    2 szklanki wody do kaszy jaglanej

    ½ szklanki wody do masy pasztetowej

    natka pietruszki

    sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Ciecierzycę zalewamy obficie wodą i moczymy 12 h, np. na noc. Następnie płuczemy i gotujemy ok. 1,5 h.

    Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklanki wody i gotujemy na małym ogniu aż zmięknie. Na patelni podsmażamy (ok. 2 minuty) pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę, razem z zielem angielskim, liściem laurowym, cząbrem, lubczykiem, kminem rzymskim. Wyjmujemy ziele i liść laurowy.

    Łączymy ciecierzycę, kaszę jaglaną, cebulę i marchewkę oraz przyprawy – mieszamy i blenderujemy dodając olej i wodę, sos sojowy aż do uzyskania gładkiej masy. Masa powinna być średniej gęstości. Dodajemy ziarno słonecznika, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy łyżką.  Dodajemy sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Smak powinien być bardzo wyrazisty. Przekładamy do foremki posmarowanej olejem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut. Kroimy po pełnym wystudzeniu.

    Mazurek chałwowo-orzechowy

    Proporcje na dużą prostokątną formę do pieczenia.

    Składniki na ciasto:

    ćwierć kg mąki pszennej

    100 gram mąki ziemniaczanej

    100 gram cukru pudru

    200 gram zimnej margaryny wegańskiej, np. alsan lub 100 gram oleju kokosowego

    Składniki na masę:

    400 gram chałwy wegańskiej

    puszka schłodzonego mleka kokosowego

    około 200 gram dowolnych orzechów (najlepiej różne)

    Składniki  na wierzch:

    tabliczka gorzkiej czekolady

    łyżka oleju kokosowego

    łyżka mleka kokosowego

    orzechy, migdały do dekoracji

    Do suchych składników dodać margarynę lub olej kokosowy. Posiekać i połączyć składniki. Jeżeli będzie za suche, dodać odrobinę zimnej wody. Wyrobić szybko ciasto.

    Formę natłuścić i rozprowadzić równo warstwę ciasta.

    Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około pół godziny.

    Chałwę rozdrobnić, wymieszać dokładnie ze śmietaną kokosową i orzechami. Wyłożyć na ostudzony spód ciasta.

    Czekoladę pokruszyć i podgrzewać w garnku, mieszając. Kiedy się rozpuści dodać łyżkę oleju kokosowego, zamieszać. Dodać łyżkę śmietany kokosowej, wymieszać. Uzyskaną masę czekoladową rozprowadzić na warstwie chałwy.

    Udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.

    Wszystkie potrawy smakują przepysznie, spróbujcie, a jeśli chcecie posmakować wegańskiej kuchni, wziąć udział w warsztatach gotowania i zrelaksować się pieknym górskim otoczeniu, zapraszamy na WEGE WAKACJE!

    zdjęcia: Karina Jankowska

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY