Whisky
– Możliwości zastosowań whisky jest cała gama. Jej bogactwo niewątpliwie świetnie pasuje do food pairingu. Nowego znaczenia mogą dzięki niej nabrać smaki i aromaty gorących sosów, które przy odpowiedniej temperaturze nabierają większej wyrazistości. Whisky ma również szereg zastosowań w deserach. Sprawdza się ona również podczas przygotowywania różnego rodzaju marynat do mięs – mówi Jarosław Buss, organizator festiwali o tematyce whisky oraz jedyny Polak, juror w prestiżowych zawodach World Whiskies Awards.
Każda Whisky ma swoją, odmienną od innych paletę aromatów i smaków, począwszy od dymu, czy rozżarzonego węgla, poprzez suszone owoce, owoce egzotyczne, kwiaty do wanilii, toffi, miodu, marcepana czy migdałów. Stąd podczas festiwalu każda z Pań znajdzie z pewnością coś dla siebie. A będzie w czym wybierać! Swój udział zapowiedzieli przedstawiciele kolebki whisky, Irlandii oraz Szkocji. Nie zabraknie również reprezentantów egzotycznych regionów takich, jak: Szwecja, Indie, Włochy, Tajwan czy Islandia. Planowane są także krajowe premiery zagranicznych nowości – wśród nich miedzy innymi FLOKI, pierwszy islandzki alkohol wyprodukowany z islandzkiego jęczmienia.
Odmiany whisky
– Niektóre z odmian whisky same podpowiedzą Paniom, do czego warto ich użyć. Glenfarclas aż się prosi o kilka kropli do ciasta. Z kolei Tullibardine uwielbia towarzystwo czekolady. Cytrusowe nuty Mackmyry idealnie łączą się z rybą. Aromat karmelu i soczystych owoców Kavalan idealnie współgra z grzybami – przekonuje Jarosław Buss.
Wydarzenie odbędzie się 3 czerwca br. niemal w samym centrum Trójmiasta, tuż przy sopockim molo, w Hotelu Sheraton. Więcej informacji o festiwalu