Więcej...

    Zalety spożywania świeżych soków

    Dziś światowy dzień przyrządzania i picia soku ze świeżych owoców. O zaletach ich spożywania - wiemy wszyscy - są pełne witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

    Soki

    – Wyciskając sok wydobywamy wszystkie witaminy, minerały, enzymy i inne składniki odżywcze zamknięte pomiędzy i wewnątrz włókien błonnika. Dzięki temu uzyskujemy jeden z najłatwiej strawnych pokarmów jaki tylko może istnieć, a nasz organizm bardzo szybko przyswaja składniki odżywcze.

    – Picie ich zastępuje drogie suplementy, bo sok jest o wiele bliższy naturze niż proszek zawarty w kapsułce.

    – Są doskonałą przekąską dzięki której nim jesteśmy zdrowi i mamy piękną skórę.

    Przepisy na ulubione koktajle DAMOSFERY (aby wycisnąć z nich jeszcze więcej dodajemy do niektórych  zielone warzywa)

    Energetyczny zielony koktajl

    Melon  ¼ sztuki, ogórek ½ sztuki, szpinak świeży 1,5 szklanki, sok z cytryny łyżeczka, imbir korzeń szczypta, ½ szklanki zielonej herbaty

    Zagotować wodę na herbatę, wlać do szklanki i zaparzyć przez 3 minuty torebkę zielonej herbaty. Umyć melon, ogórka i szpinak. Ogórka przekroić wzdłuż i łyżeczką wydrążyć pestki. Melona obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obrać kawałek imbiru i posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dodać świeży sok z wyciśniętej cytryny bez pestek i świeży szpinak, następnie przelać szklankę ostudzonej zielonej herbaty. Całość zmiksować na jednolitą masę i przelać do szklanek.

    Koktajl melonowy

    Melon ¼ sztuki, jogurt naturalny szklanka, imbir mielony szczypta, natka pietruszki łyżka posiekanej, kardamon 1/3 łyżeczki, cynamon 1/3 łyżeczki, listki mięty

    Melona obrać, pokroić na kawałki i przełożyć go do dużego naczynia. Dodać jogurt naturalny, imbir i całość zmiksować. Następnie przyprawić do smaku kardamonem oraz cynamonem i zmiksować. Na koniec dodać świeżą natkę pietruszki i dalej blenderować na jednolitą masę. Całość przelać do szklanek i udekorować liściem mięty.

    Koktajl bananowo-brzoskwiniowo-jabłkowy

    Banan ½ sztuki, brzoskwinia 1 średnia sztuka, jabłko 1 średnia sztuka, cynamon

    Owoce umyć, obrać, włożyć do blendera i dokładnie zmiksować, następnie przelać do szklanek  i posypać cynamonem.

    Podzielicie się z nami swoimi ulubionymi przepisami?

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY