Zapiekanka
Składniki
– 6 średnich ziemniaków – obieramy i kroimy w łódki.
– 3 cebule – 1 duża i 2 mniejsze – kroimy w pióra.
– Surowe krewetki.
– Ośmiorniczki baby.
– Zioła: listki świeżego rozmarynu.
– Sól/pieprz.
– Pomidorki koktajlowe.
– Czosnek.
Wykonanie
Wrzucamy ziemniaki i cebulę na dno naczynia żaroodpornego, posypujemy bardzo drobno posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzmy, polewamy olejem.
Kładziemy na to surowe krewetki i ośmiorniczki baby, listki świeżego rozmarynu, pomidorki koktajlowe, sól i pieprz.
Zamykamy pokrywką naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 50 min. W połowie pieczenia podlewamy białym winem – albarino.
Po tym czasie potrawa gotowa, prawda, że prosta i szybka?
Gorąco polecam, bo naprawdę jest pyszna. Smacznego!
https://www.facebook.com/lavinothequeplac/
Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss