Więcej...

    Zapiekanka z ośmiorniczkami i krewetkami

    Chodziło za mną danie jednogarnkowe, w którym musiały być owoce morza. I tak oto powstała taka niby zapiekanka, czyli danie niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

    Zapiekanka

    Składniki

    – 6 średnich ziemniaków – obieramy i kroimy w łódki.

    – 3 cebule – 1 duża i 2 mniejsze – kroimy w pióra.

    – Surowe krewetki.

    – Ośmiorniczki baby.

    – Zioła: listki świeżego rozmarynu.

    – Sól/pieprz.

    – Pomidorki koktajlowe.

    – Czosnek.

    Wykonanie

    Wrzucamy ziemniaki i cebulę na dno  naczynia żaroodpornego, posypujemy bardzo drobno posiekanym czosnkiem, solimy i pieprzmy, polewamy olejem.

    Kładziemy na to surowe krewetki i ośmiorniczki baby, listki świeżego rozmarynu, pomidorki koktajlowe, sól i pieprz.

    Zamykamy pokrywką naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 50 min. W połowie pieczenia podlewamy białym winem – albarino.

    Po tym czasie potrawa gotowa, prawda, że prosta i szybka?

    Gorąco polecam, bo naprawdę jest pyszna. Smacznego!

    https://www.facebook.com/lavinothequeplac/

    https://caviste.pl/

    Przepis/zdjęcia: Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY